Hlavní obsah

ODS, Piráti i SPD posilují. Lidovci hledají dno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrálo, stejně jako v řadě předchozích měsíců, hnutí ANO se 33 procenty hlasů. Na druhém místě by skončila koalice Spolu s 21,5 procenta. Kdyby strany koalice kandidovaly samostatně, ODS by si oproti září polepšila. Posílili také Piráti či SPD. Vyplývá to z aktuálního předvolebního průzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Vítězné ANO oproti září oslabilo o půl procentního bodu na 33 procent. Stejně by ztratilo hnutí STAN, které by obdrželo sedm procent hlasů.

Naopak všechny ostatní subjekty, které by se probojovaly do Poslanecké sněmovny, by oproti září posílily. Na druhé příčce by skončila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s 21,5 procenta, což je o dvě procenta více než v září. O dva procentní body by měli více i třetí Piráti, a to 10,5. Stejně by získalo i SPD.

Kdyby strany kandidovaly samostatně, tak by na první příčce bylo hnutí ANO se ziskem 32,5 procenta hlasů. I v tomto modelu ANO oproti minulému měsíci ztratilo procentní bod.

Na druhém místě by se umístila posilující ODS s 15,5 procenta, následovali by Piráti a SPD shodně s 10,5 procenta a hnutí STAN se sedmi procenty.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, jak v sobotu upozornily Novinky, že do parlamentních voleb již jeho strana nebude tvořit koalici s hnutím STAN, jako tomu bylo v minulých sněmovních volbách v roce 2021. Následně to potvrdil i šéf STAN Vít Rakušan.

Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do dolní komory parlamentu by skončila nyní vládní TOP 09 se ziskem 4,5 procenta i lidovci, kterým říjnový průzkum přiřkl 2,5 procenta.

V obou modelech, tedy se započtením koalic i bez nich, by se do Sněmovny nedostali komunisté ani sociální demokraté se 3,5 procenta.

Spokojeno je jen 22 % lidí

Ochotno jít k volbám by v říjnu bylo 77 procent dotazovaných. Celkem 55 procent respondentů uvedlo, že by se voleb zúčastnilo určitě, dalších 22 procent odpovědělo, že „spíše ano“.

Z aktuálního průzkumu veřejného mínění také vyplývá, že se současnou politickou situací je spokojeno 22 procent obyvatel, v září to bylo 21 procent.

Průzkum probíhal v období od 16. října do 3. listopadu na vzorku 1200 respondentů starších 18 let.

Bartoš: Koalice PirSTAN skončí spolu s touto vládou, zaplatili jsme za ni hodně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám