Hlavní obsah

Volby do Sněmovny by vyhrálo ANO. Lidovci, STAN a TOP 09 by měli smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se v srpnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 29 procent, uvedla agentura Median. Na druhém místě by se umístila ODS s 16 procenty a třetí by byla SPD se 14 procenty hlasů. Do Sněmovny by se dostali také Piráti s 11,5 procenta a také ČSSD se ziskem pěti procent. Lidovci, STAN a TOP 09 by v případě samostatných kandidátek zůstali před branami dolní parlamentní komory.

Článek

STAN by podle modelu dostal čtyři procenta hlasů, TOP 09, Přísaha, lidovci a KSČM shodně 3,5 procenta. Trikolora a Zelení by měli dvouprocentní zisk.

Rozhodně by se voleb zúčastnilo 57,5 procenta respondentů, dalších 18 procent by účast zvažovalo.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO obsadilo 81 křesel, ODS 42, SPD 36, Piráti 29 a ČSSD 12.  Dvě strany stávající vládní koalice by tak při samostatné kandidatuře měly v součtu 71 poslanců.

Volební potenciál u hnutí ANO proti minulému volebnímu modelu mírně vzrostl, voličské jádro ovšem naopak mírně oslabilo. Nadále je ale nejvyšší ze všech politických subjektů (19,1 procenta).

Slogan „referendum o vládě“ jim vyšel, hodnotí volby Bartoš

Volby do Senátu

Pokud by hnutí ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří hnutí vážně plánují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 34,6 procenta hlasů.

Růst preferencí a potenciálu zaznamenala ODS, ovšem i její voličské jádro mírně oslabilo. Volební jádro by ODS v srpnu přineslo 9,1 procenta hlasů, potenciál má na 22 procent.

Třetí nejvyšší potenciál má SPD (17 procent). Voličské jádro hnutí mírně oslabilo, jádrových voličů má SPD 6,5 procenta.

Pirátům by jejich volební jádro přineslo 5,4 procenta hlasů, potenciál mají čtvrtý nejvyšší (16,5 procenta).

Průzkum proběhl od 1. do 31. srpna a zapojilo se do něj 1005 respondentů.

Reklama

Související témata:
Volební potenciály

Výběr článků

Načítám