Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby by v listopadu podle volebního modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,5 procenta hlasů. Druhá by skončila koalice SPOLU tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, kterou by volilo 26 procent lidí. Třetí by bylo uskupení Pirátů a STAN (PirSTAN) s podporou 16,5 procenta a čtvrté hnutí SPD, kterému model přisoudil 8,5 procenta. Žádná další strana by stejně jako při říjnových volbách nepřekročila pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých mandátů.

Článek

Sociální demokraté a komunisté, kteří po volbách poprvé v historii České republiky vypadli z dolní parlamentní komory, by nyní podle Medianu získali 4,5 procenta hlasů. Model uvádí, že hnutí Přísaha by získalo čtyři procenta a uskupení Trikolóra Svoboda Soukromníci tři procenta hlasů.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Podle hypotetického přepočtu Práva na mandáty by ANO mělo 76 poslanců, koalice SPOLU by obsadila 66 křesel. Piráti a STAN by měli 39 a SPD 19 mandátů.

Volební potenciál koalice SPOLU i ANO je podle autorů výzkumu velmi vyrovnaný. „Koalice Pirátů a STAN oproti modelu ze září ztrácí volební potenciál i voličské jádro,“ uvedli.

Potenciál ANO je 33 procent, SPOLU 31,5 procenta, PirSTAN 22,5 procenta a SPD 13 procent.

Listopadový průzkum: Po vítězství by sahaly SPOLU a ANO, změna nálad u PirSTAN

Domácí

Volební potenciál poklesl proti září ČSSD, KSČM, hnutí Přísaha i Trikolóře.

Podle agentury má hnutí ANO nadpoloviční většinu příznivců ve věkové skupině 55 a více let. Koalice SPOLU oslovuje především lidi mezi 18 a 34 lety a silná je i v populaci 45 až 54 let. PirSTAN boduje u lidí do 34 let.

Voleb by se v listopadu zúčastnilo 68 procent respondentů, což znamená o něco vyšší účast než při letošních volbách do Sněmovny.

V hlasování na začátku října zvítězila nejtěsnějším rozdílem v historii samostatné ČR opoziční koalice SPOLU, pro kterou hlasovalo 27,8 procenta voličů. Dosud vládní hnutí ANO dostalo 27,1 procenta hlasů a zásluhou volebního systému o jeden mandát víc než SPOLU. Třetí skončila koalice Pirátů a STAN, jež dostala 15,6 procenta hlasů, do Sněmovny se ale dostali jen čtyři pirátští kandidáti. SPD volilo 9,6 procenta voličů.

Foto: Novinky

Volební model v prosinci 2021 podle agentury MEDIAN

Ostatní kandidující strany mandáty nezískaly. V současné době se SPOLU a PirSTAN chystají na převzetí vlády, která se bude opírat o 108 poslanců ve dvousetčlenné Sněmovně, zatímco ANO míří do opozice.

Průzkum proběhl od 1. listopadu do 2. prosince a zapojilo se do něj 1073 respondentů.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Anketa

Volili byste nyní jinak než v říjnových volbách?
Ano
17,3 %
Ne
82,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10920 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám