Hlavní obsah

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, Piráti si v průzkumu pohoršili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se nyní konaly sněmovní volby, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. Druhá ODS by dostala 15,5 procenta, SPD a Piráti shodně 9,5 procenta. Vyplývá to z modelu Kantar pro ČT.

Článek

Pokud by vládní strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovaly stejně jako v minulých volbách v koalici Spolu, hlasovalo by pro ně 22,5 procenta voličů. ANO by v tom případě dostalo 35,5 procenta hlasů.

V modelu s jednotlivými stranami si opoziční ANO polepšilo oproti listopadu o půl procentního bodu. O tři body lepší výsledek má v aktuálním průzkumu ODS. Naopak Piráti si o dva procentní body pohoršili. Hnutí SPD oproti listopadu o půl procentního bodu oslabilo.

Do Sněmovny by se dostali také Starostové se ziskem 6,5 procenta. Na pětiprocentní hranici balancuje TOP 09.

Ostatní uskupení by skončila podle modelu pod hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Nejblíž k ní by měla Sociální demokracie (SOCDEM) se ziskem čtyř procent. O půl procentního bodu méně hlasů by dostali lidovci a hnutí Přísaha. Tři procenta přisuzuje model komunistům a 2,5 procenta Svobodným.

Do průzkumu agentury Kantar se mezi 15. lednem a 2. únorem zapojilo 1013 respondentů.

Chci být premiér, tečka. Babiš zároveň mluvil o možných koalicích

Domácí

Pokud by hnutí ANO skutečně volby vyhrálo, Andrej Babiš by usiloval o post premiéra. V neděli to potvrdil v televizi Prima. „Chci být premiér, tečka,“ řekl doslova. V pořadu se věnoval i možným koaličním partnerům. Zatímco vyloučil spolupráci s ODS, u SPD byl ve svých vyjádřeních mírnější. Více čtěte zde.

Z dalšího průzkumu Kantaru pro ČT vyplývá, že s politickou situací v Česku je spokojeno 22 procent lidí. V listopadu loňského roku to bylo 16 procent, nejmíň od začátku sledování.

Anketa

Jste v současné chvíli spokojeni s politickou situací v ČR?
Ano
11,9 %
Spíš ano
4,9 %
Spíš ne
3 %
Ne
80,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46943 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám