Hlavní obsah

Volby by i přes pokles vyhrálo ANO, přetahovaná o druhé místo pokračuje

• Aktualizováno

Sněmovní volby by v březnu podle volebního modelu společnosti Median vyhrálo hnutí ANO se ziskem 30,5 procenta. Piráti a ODS by měli shodně 14 procent, SPD 8,5 procenta, ČSSD s komunisty po osmi procentech a STAN spolu s lidovci pět procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v březnu 2019 podle agentury MEDIAN ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

TOP 09 by podle modelu získala čtyři procenta, Svobodní a Zelení by měli shodně jedno procento.

Ve srovnání s předchozím měsícem, kdy mělo 33,5 procenta, si ANO mírně pohoršilo. Občanští demokraté i Piráti si shodně o procentní bod polepšili a SPD se podařilo zastavit předešlý propad.

„Strany jako KDU-ČSL, Starostové a TOP 09 oscilují okolo 5 procent,” uvedla agentura. Pokud by se volby konaly v březnu, na nejvíce hlasů by z nich mohly pomýšlet KDU-ČSL či STAN. „S ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou odchylku však mají všechny tři subjekty podobnou šanci na vstup do Sněmovny,” poznamenala agentura.

Ta zároveň připomněla, že větší část průzkumu probíhala v době, kdy „nebyly mediálně známy skutečnosti spojené s kauzou ovlivňování tendru na mýto a kauzou korupce na brněnské radnici”. V souvislosti s ní se policie zajímala mimo jiné o aktivity místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Průzkum proběhl od 24. února do 24. března.

Z hlediska volebního potenciálu, který pracuje s voliči, kteří vážně zvažují volbu té které strany, dominuje hnutí ANO s 34 procenty. Potenciál Pirátů je 20 procent, ODS 17,5, SPD a ČSSD 11 a KSČM 9 procent. Potenciál STAN dosahuje 9,5 procenta, u lidovců a TOP 09 shodně 7,5 procenta.

K volbám by podle průzkumu v březnu dorazilo 64 procent oprávněných voličů.

Anketa

Kdyby se nyní konaly volby do Sněmovny, koho byste volil/a?
ANO
27,8 %
ČSSD
3,5 %
KDU-ČSL
2,9 %
KSČM
9,6 %
ODS
22,4 %
Piráty
10 %
SPD
13,6 %
STAN
1 %
Svobodné
0,7 %
TOP 09
6,9 %
Zelené
0,3 %
jinou stranu či hnutí
0,5 %
k volbám bych nešel/nešla
0,8 %
Celkem hlasovalo 16449 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám