Hlavní obsah

Vodohospodáři poslali na lesy v Podyjí umělou povodeň

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodí Moravy vypustilo v minulých dnech z Novomlýnských nádrží vodu, která by měla pomoci vylepšit situaci v oblasti suchem dlouhodobě postižené obory Soutok. Vodohospodáři k umělé povodni, při níž se voda z Dyje rozlila do zbytků lužních lesů, použili přibližně 15 milionů krychlových metrů vody, což zhruba odpovídá objemu Brněnské přehrady.

Foto: Povodí Moravy

Záběry na rozlivy, které umožnila umělá povodeň u hranic s Rakouskem. Hlavní koryto Dyje vede ze spodní části snímku, ostatní voda jsou již rozlivy.

Článek

Vodu začali vodohospodáři vypouštět 3. března. Díky umělé povodni došlo ke zlepšení vodního režimu nejen v oboře Soutok, ale v celé oblasti pod Novými Mlýny.

„Před zvýšeným průtokem byly otevřeny všechny objekty na Dyji – především stavidlo Brána, Podkova a jez Pohansko, kterými natéká voda do lužních lesů na soutoku. Během vypouštění jsme velmi pozorně monitorovali celý úsek Dyje. Všechno jsme také pečlivě zdokumentovali, a to jak ze země, tak dronem ze vzduchu,“ popsal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Foto: Povodí Moravy

Životodárná voda pomůže k obnově vegetace v úseku oblasti Soutok, kousek za známou oblastí Pohansko.

Vodohospodáři plně využili zvýšené přítoky díky srážkám, které pomohly k plnění všech nádrží v celé Dyjsko-svratecké soustavě. Díky tomu mohla trvat „povodeň“ o osm hodin déle, než bylo původně v plánu.

V předchozích letech bylo pro potřebu lužních lesů uvolněno z vodní nádrže Nové Mlýny okolo 10 milionů krychlových metrů vody, letos to bylo přibližně o třetinu více. Toto množství pomohlo zvýšit hladinu v slepých ramenech podél celé Dyje v úseku od Nových Mlýnů po soutok s Dyjí. Tím došlo ke zlepšení environmentálních podmínek v těchto lokalitách dlouhodobě postižených suchem.

Oproti loňsku je ve sněhu jen desetina vody, už ale bylo i hůř

Domácí

„Využili jsme zkušenosti z předchozích dvou rozlivů v roce 2019 a 2017 tak, aby byla akce co nejefektivnější. Letecké snímky jasně dokazují obrovský přínos pro tuto suchem sužovanou oblast. Z environmentálního hlediska nepřišla jediná kapka na zmar a využit byl celý odpuštěný objem vody nikoliv pouze v oboře Soutok, ale ke zlepšení vodního režimu v celé oblasti pod Novými Mlýny,“ doplnil ředitel Gargulák s tím, že v roce 2018 bylo extrémní sucho, a proto se „povodňování“ krajiny pod Novými Mlýny nemohlo uskutečnit.

Brabec: Voda se kvůli suchu zdražit nesmí

Domácí

Lužní les spotřebuje při dopadech klimatické změny k přežití více vody, než je roční úhrn srážek na jižní Moravě. Bez pravidelné dodávky vody upouštěné z nádrží, která nahrazuje někdejší přirozené jarní záplavy, by unikátní les již uschl.

U v současné době je vzdor snaze o záchranu patrné usychání horních pater dubů.

Reklama

Související články

Hydrolog: Podzemní vody? Není z čeho brát

Česko letos pokrylo výrazně méně sněhu, což prohloubí nedostatek podzemních vod. Asi nejkritičtější je situace v nižších a středních polohách, řekl Právu...

Výběr článků

Načítám