Hlavní obsah

Voda zaměstnává hasiče. V Moravskoslezském kraji mají už přes dvě stovky výjezdů

Právo, Aleš Honus

Už 247 výjezdů mají od čtvrtečního večera do pátečního odpoledne na kontě hasiči v Moravskoslezském kraji. Pomáhají v řadě obcí a měst čerpat vodu ze zatopených sklepů nebo zahrad, případně řeší problémy s dopravou, protože voda někde zaplavila cesty a chodníky.

Foto: HZS MSK

Hasiči odčerpávají vodu ze zatopených zahrad ve Sraté Vsi nad Ondřejnicí

Článek

Voda vyplavila lidem sklepy a úrodu na zahrádkách například ve Studénce na Novojičínsku, ale také ve východní části Staré Vsi nad Ondřejnicí na Frýdecko-Místecku, kde hasiči během dne stavěli provizorní zdi z pytlů s pískem. Polovina událostí v rámci Moravskoslezského kraje je v Ostravě a okolí, dalších 60 na Novojičínsku.

Hrozí vydatné deště a zvýšené hladiny. Meteorologové upravili výstrahu

Počasí

„Hasiči dovezli pytle s pískem na několik míst v kraji, hlavně v okresech Ostrava-město a Nový Jičín, a postavili zde menší ochranné hráze,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hráze tak vyrostly mimo jiné v Šenově u Ostravy nebo v Ostravě-Svinově.

Foto: HZS MSK

Zasahují již několik hodin.

Podle předpovědi počasí má pršet celý víkend, takže podle Povodí Odry je obezřetnost namístě. Například v Polance nad Odrou dosáhla Polančice během dopoledne třetího stupně povodňové aktivity a mezi druhým a třetím stupněm kolísala také Jičínka v Novém Jičíně, kde technické služby zajistily písek a pytle, aby se mohly tvořit zátarasy proti vodě.

Kvůli silnému dešti opět stoupají hladiny, Jičínka je na třetím stupni. Už se zase pytluje

Domácí

Během dne také probíhala likvidace následků ranní přívalové vlny, hasiči odčerpávali vodu třeba ze suterénu mateřské školy v místní části Žilina.

Foto: HZS MSK

Hasiči na místě staví ochranné hráze z pytlů s pískem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám