Hlavní obsah

Kvůli silnému dešti opět stoupají hladiny, Jičínka je na třetím stupni. Už se zase pytluje

Právo, lž, hon, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V důsledku vydatných srážek ve čtvrtek odpoledne a večer opět v některých oblastech Česka stoupají hladiny toků. Nejhorší je situace v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji. Meteorologové varují, že v nejbližších chvílích řeka Jičínka v Novém Jičíně překročí 3. povodňový stupeň a nastane povodeň.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Povodeň na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji

Článek

Na většině území Královéhradeckého kraje byly za posledních 24 hodin naměřeny srážky s úhrny obvykle do 20 mm, nejvyšší srážkové úhrny okolo 40 mm byly zaznamenány v oblasti Orlických hor a v povodí Cidliny a střední Jizery.

„Nejvyšší úhrny srážek byly zaznamenány na stanici Smiřice (65 mm). Deště měly za následek rychlý vzestup hladin vodních toků v povodí Orlice a Cidliny,“ uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe v Hradci Králové Jiří Petr a ujistil, že k páteční 6. hodině ranní je většina zasažených profilů na poklesu, setrvalý stav mají dolní úseky vodních toků.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Povodeň na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji

Vydatné srážky zase zvedají řeky a zaplavují ulice. V Kostelci uvízli lidé v autech

Domácí

„Lokální intenzivní srážky zasáhly v Královéhradeckém kraji obce Lupenice, Tutleky, Rybná nad Zdobnicí, Libáňsko a Hořicko, zasaženy byly desítky objektů, většina objektů byla zasažena soustředěným odtokem z polí a luk či místních vodotečí,“ dodal Jiří Petr.

Mírné uklidnění intenzity deště nastalo po čtvrteční desáté hodině večer, ale například pod mostkem s železniční tratí na spojnici Smiřic a Holohlav stálo ještě o půlnoci na 40 centimetrů vody. Projet autem tu nebylo možné.

Po prvních informacích o situaci v kraji se hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), který byl na cestě do Mikulova na jednání Asociace krajů a vrátil se zpět do regionu, aby navštívil nejpostiženější místa. Například Tutleky na Rychnovsku, kde bylo zatopeno 30 domů. „Velké poděkování patří profesionálním i dobrovolným hasičům i všem, místním, kteří pomáhají odstraňovat škody,“ řekl.

Velmi postižené bylo i město Rychnov nad Kněžnou. „Rodinám, které mají zaplavené byty, nabízíme náhradní ubytování. Hned ráno budeme řešit, jak z pozice města můžeme dál podat pomocnou ruku,“ vzkázala místním po Facebooku místostarostka Jana Drejslová.

„Noc byla z našeho pohledu klidná. Aktuálně není v terénu žádná jednotka, která by odčerpávala vodu ve včera zasažených oblastech,“ uvedla v pátek ráno mluvčí hasičů Martina Götzová a dodala: „Během noci a rána jsme měli pouze čtyři případy, kdy jsme odstranili spadlé stromy z komunikací,“ prozradila mluvčí. V souhrnu evidují hasiči v hradeckém kraji za čtvrtek 120 událostí, kdy museli poskytnout technickou pomoc při odstraňování následků přívalových dešťů.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Povodeň na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí však platí i pro pátek. „Proto naše krajské operační a informační středisko je už od včerejšího odpoledne posíleno, aby zvládalo nápor případných telefonátů,“ ujistila Götzová.

Hrozí extrémní srážky. Meteorologové vydali nejvyšší stupeň výstrahy

Počasí

„Mírný vzestup hladiny a průtoků očekáváme ještě na dolní části Orlice a střední a dolní části Cidliny, kde probíhá dotok vody z výše položených oblastí. Až do neděle očekáváme nad naším územím srážky s maximálními úhrny za 24 hodin do 30 mm. Na základě těchto srážek očekáváme pozvolné vzestupy hladin a průtoků na většině našeho území, dosažení stupňů povodňové aktivity ale v tuto chvíli nepředpokládáme,“ doplnil Jiří Petr.

Přes 150 výjezdů moravskoslezských hasičů

Již přes 150 výjezdů kvůli vydatným dešťům mají na kontě hasiči od čtvrtečního večera do pátečního rána v Moravskoslezském kraji. V Povodí Odry spadlo během posledních 24 hodin od pěti do 70 milimetrů srážek. I to ale stačilo na to, aby na Lučině v Domaslavicích dosáhla voda prvního stupně povodňové aktivity, druhý stupeň evidují vodohospodáři na Bílovce ve Velkých Albrechticích. Nejhorší situace panuje na Jičínce v Novém Jičíně, kde meteorologové varují, že v nejbližších chvílích bude překonán třetí stupeň povodňové aktivity a nastane povodeň. Kritická situace panuje také v Polančici v Polance nad Odrou.

„Povodí je velmi nasycené, srážky budou dále pokračovat, během tří až čtyř dnů by mělo spadnout 100 až 150 milimetrů, takže ta situace se bude zhoršovat. Někde by tak mohly být dosaženy pěti- až dvacetileté povodně,“ nastínila v 7 hodin ráno mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Doplnila, že v současnosti jsou problémy na drobných tocích, větší řeky by se měly začít zvedat v hodinách a dnech. „Může se stát, že někde dojde k vylití,“ připustila Vlčková s tím, že přehradní nádrže jsou bez problémů. „Jsou na úrovni zásobních hladin, retenční prostory pro zachycení povodně jsou vyprázdněné,“ uvedla.

„Zásahy se týkají hlavně čerpání vody (laguny, sklepy, suterény, garáže, balkony, výtahy), pročišťování kanálů a jiných propustků a dosud se obešly bez zranění. Hasiči také odstraňovali několik stromů a monitorovali chování hladin několika řek a potoků,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Téměř stovka z těchto událostí, kde zasahují hasiči, se stala v Ostravě a okolí, téměř třicet v okrese Nový Jičín, další okresy byly klidnější. Vydatné deště mají pokračovat v Moravskoslezském kraji i v pátek.

Foto: HZS MK

Hasiči na křižovatce ulic Martinovská a Provozní v Ostravě-Pustkovci

„Hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje dovezli během noci na pátek pytle s pískem na čtyři místa v kraji a postavili zde ochranné hráze. A to dvakrát v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Svinově a Šenově u Ostravy,“ dodal mluvčí.

V okrese Ostrava-město je dosud nejvíce výjezdů v Šenově – blíží se k 30, ke 20 se blíží počet výjezdů v Porubě, Nové Bělé a Staré Bělé.

„Například dobrovolní hasiči z Ostravy-Pustkovce ve čtvrtek večer vytahovali utopený osobní automobil Audi s moravskoslezskou registrační značkou, který vjel do vodní laguny, vytvořené na křižovatce Martinovské a Provozní ulice a jejich okolí. Městská policie tu již odkláněla dopravu, tramvaje tudy byly schopny projet. Hasiči zde také čistili kanálové vpusti, aby mohla voda odtéci, ale kanalizace nebyla schopna dešťovou vodu přijmout,“ dodal mluvčí.

V pátek ráno pak ještě hasiči čerpali vodu ze zatopené mateřské školy v Ostravě-Porubě.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Povodeň na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji

Čtvrteční deště zasáhly v Pardubickém kraji zejména Orlickoústecko. Hasiči do pátečního rána vyjížděli zhruba na třicet míst, kde hlavně odčerpávali vodu. Lidé z obcí se často připravovali na povodně a plnili pytle s pískem, řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

"Například se pytlovalo v Načešicích i Heřmanově Městci, který byl nejvíce postižený v neděli po lokálním krupobití. Hasiči v celém kraji dále monitorovali vodní toky," řekla Horáková.

Odčerpávat vodu museli požárníci hned na několika místech, například když stoupala voda z potoka, který je blízko domu v Lukavicích na Orlickoústecku. Ve Sloupnici na Svitavsku také čerpali vodu nebo oplachovali vozovku od bahna v Hnátnicích na Orlickoústecku.

"Čerpadla se nezastavila ani v Letohradě, kde se voda valila z polí, zaplavila například sklad obchodu. Pročistit se musela kanalizace i kanálové vpusti v Lanškrouně či Výprachticích," uvedla Horáková.

Výstraha meteorologů na extrémní stupeň nebezpečí pro Pardubický kraj platí do pátečních 18:00, dodala mluvčí. Přívalové deště a bouřky zasáhly kraj i minulou sobotu a neděli, kdy škody byly větší.

Reklama

Výběr článků

Načítám