Hlavní obsah

Vnitro rozešle návod, jak se odstranit z rejstříku

Ministerstvo vnitra rozešle návod fyzickým osobám s datovou schránkou, které automaticky figurují ve zveřejněném seznamu, jak se z rejstříku odhlásit. Jak v úterý uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), od začátku roku resort zřídil na dva miliony datových schránek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Rakušan a ředitel oddělení eGovernmentu Roman Vrba představují výsledky zřízení datových schránek pro podnikatelské a fyzické osoby

Článek

„Ve chvíli, kdy byl nárůst uživatelů tak enormní, se z toho stalo téma k diskusi. Vítám aktivitu vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše a zákonný návrh, se kterým chce přijít do konce dubna. Ten by mohl umožnit větší míru dobrovolnosti být či nebýt v takovém seznamu uveden,“ uvedl Rakušan.

Návod, jak se odstranit ze seznamu všech držitelů datových schránek, který vnitro zveřejnilo ve formátu otevřených dat, rozešle všem fyzickým osobám. Dostupné je to v účtu datové schránky v Nastavení pod možností „Informace o schránce“ a následně „Zobrazení v Seznamu DS“. Tam lze zrušit zatržení u „Povolit zobrazení v seznamu datových schránek“.

Do tří hodin by mělo dojít k odstranění jména a adresy, které nebudou dostupné ve vyhledávači a otevřených datech. Problém nastává, pokud si data již někdo stáhl, stále je totiž bude mít k dispozici.

Rakušan zmínil, že vnitro pouze postupuje podle zákona. „Stávající legislativa takové seznamy vytváří. My dáváme návod a vysvětlujeme lidem, že v něm být nemusí, tedy že dávají vědět, že si v takovém seznamu nepřejí být uvedeni. Máme měsíc na diskusi, než bude návrh definitivně představen,“ uvedl Rakušan. Odmítl, že by mělo zveřejnění seznamu být bezpečnostním rizikem kvůli tomu, že se v rejstříku nachází například policisté.

„S lidmi z bezpečnostní komunity komunikuji velmi intenzivně, na žádné pracovní bázi takový problém tady vysloven nebyl. Nemám o tom žádné informace,“ sdělil Právu.

Čísla ze statistiky
Počet datových schránek 2 miliony
Z toho nepodnikající fyzické osoby 700 tisíc

Vnitro zveřejnilo jména i adresy uživatelů datových schránek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám