Hlavní obsah

Vnitro musí vymazat pěvkyni Červenou ze seznamu spolupracovníků StB

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo vnitra musí vymazat operní pěvkyni Soňu Červenou ze seznamu spolupracovníků StB, rozhodl ve středu Městský soud v Praze. Vnitro má 15 dnů na odvolání, poté nabude rozsudek právní moci. Červená se chtěla žalobou proti proti ministerstvu vnitra a Archívu bezpečnostních složek domoci očištění svého jména.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pěvkyně Soňa Červená

Článek

"Jsem velice ráda," komentovala rozhodnutí soudu 85letá pěvkyně, která se dostavila osobně k výslechu. Očistit své jméno teprve po dvaceti letech od revoluce se rozhodla údajně poté, co se o její údajné spolupráci se Státní bezpečností nedávno zmínil publicista Jan Rejžek.

"V představení o Miladě Horákové mám titulní roli. Cítila jsem to jako povinnost jak vůči sobě, tak vůči ní," podotkla Červená.

Soňa Červená se stejným datem narození jako věhlasná pěvkyně je uvedena v oficiálních seznamech MV jako agentka I. správy Sboru národní bezpečnosti, u 1. odboru Brno pod krycím jménem Fialová od 4. dubna 1958.

Pěvkyně právě kvůli nátlaku Státní bezpečnosti emigrovala v roce 1962 do západního Německa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pěvkyně Soňa Červená

Soudkyně Dagmar Stadimisová vedla jednání za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti, údajně kvůli citlivým dokumentům z Archivu bezpečnostních složek. Vnitro tvrdilo, že má k dispozici ručně psaný slib spolupráce z roku 1958.

Údajným slibem spolupráce byla žádost o pas

Jak soudkyně konstatovala, dopis z 18. prosince 1958 nemá v dochované podobě adresáta a nejde o závazek ke spolupráci. "Šlo o žádost o vydání cestovního pasu," uvedl právní zástupce Červené František Vyskočil.

"Jasné je, že s StB nikdy nespolupracovala," dodal advokát. Stb Červenou opakovaně vyslýchala, což přispělo k její emigraci.

Soňa Červená kromě řady dalších ocenění převzala v březnu 2005 z rukou exprezidenta Václava Havla zvláštní cenu Thalie. V roce 2008 účinkovala v operním nastudování procesu s Miladou Horákovou Zítra se bude... a letos v září se stala čestnou členkou Státní opery Praha.

V nové sezóně činohry Národního divadla (ND) vystoupí mezzosopranistka ve hře Věc Makropulos v režii Roberta Wilsona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám