Hlavní obsah

Vnitro bude školit úředníky, jak čelit tlakům a ovlivňování z ciziny

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Veřejnost a státní správa nejsou schopny čelit dezinformačním kampaním, vyplývá z auditu národní bezpečnosti. Ministerstvo vnitra proto spolu se zpravodajskými službami a Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) připravuje školení pro státní úředníky, aby byli schopni čelit tlakům ze strany cizích států.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Audit zjistil nedostatečnou odolnost samotné státní správy. Na základě tohoto požadavku již ministerstvo vnitra ve spolupráci se zpravodajskými službami a NBÚ připravuje systém školení pro vybrané státní úředníky, kteří mohou být předmětem ovlivňování ze strany cizí moci,“ uvedlo vnitro.

Další hrozbou je ovlivňování veřejného mínění ve prospěch cizí moci. Vedoucí pracovního týmu v oblasti působení cizí moci Eva Romancovová upozornila například na různé mediální projekty s dezinformační povahou.

„Že tady působí jakési proruské weby - všichni to vidíme. Jsou tam například informace v rámci migrační krize, které jsou zavádějící. Jediným cílem je snížit důvěru lidí ve stát,” komentoval šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Může se stát, že vás nabourá auto, už na vás má ten člověk první kontakt
Eva Romancovová, vedoucí týmu v oblasti působení cizí moci

A jak konkrétně se například tlak na úředníky projevuje? Podle Romancovové jde o běžné situace, které mohou ze začátku vypadat úplně nevinně.

„Může to být například, že se na nějaké recepci seznámíte s někým, kdo dělá stejnou problematiku jako vy. Vyměníte si vizitky, on vám začne poskytovat informace ze své země, vy jemu. Až najednou zjistíte, že mu poskytujete více informací, než jste plánovali,” přiblížila Novinkám Romancovová.

Metody ale podle ní mohou být i sofistikovanější. „Může se stát, že vás nabourá auto, už na vás má ten člověk první kontakt a musíte s ním vstoupit do komunikace, najednou si ta cizí moc začne zjišťovat další informace, které jsou pro ni zajímavé, může vás začít vydírat,” uvedla.

Školení úředníků by proto mělo probíhat podobným způsobem, jak se nyní na zahraniční mise připravují diplomaté. Kolika lidí se dotkne, se zatím vyhodnocuje.

Sobotka: Klíčové je členství v NATO a EU

V lednu 2017 má také vzniknout Centrum terorismu a hybridních hrozeb, které bude dezinformační kampaně řešit. Zabývat se bude také posuny na extremistické scéně nebo zneužíváním shromažďovacího práva.

„Vláda si uvědomuje, že bezpečnostní rizika jsou kolem nás. Cílem je, abychom se dokázali připravit na hrozby, které přicházejí,“ dodal Chovanec.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podotkl, že klíčovou součástí bezpečnosti České republiky je fakt, že jsme členem NATO a EU. „Je to něco, co nám dává elementární jistotu,” míní předseda vlády.

Musí se změnit odměňování, míní Chovanec

Chovanec také nastínil, že by chtěl změnit odměňování ve státní správě. Velkým problémem podle něj je, že schopní lidé odchází do soukromého sektoru, protože si v něm vydělají více peněz.

„Musíme ve státní správě lidi udržet, je to o systému odměňování. Nemůžeme si dovolit odchod specialistů. Stát se bude muset do budoucna zamyslet,” konstatoval Chovanec. Zdůraznil, že nástupní plat 17 tisíc není pro policisty žádnou motivací.

Reklama

Výběr článků

Načítám