Hlavní obsah

Vltava je po čtyřech týdnech bez povodňových stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Vltava v Českém Krumlově je ve středu poprvé po čtyřech týdnech bez povodňových stupňů. V lipenské vodní nádrži snížili vodohospodáři odtok a je připravená na další srážky i tání sněhu.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Vltava dosahovala v minulých týdnech v Krumlově třetího povodňového stupně.

Článek

Novinkám to potvrdil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Hladina lipenské nádrže je momentálně na úrovni nadmořské výšky 723,74 metru. Za dva týdny intenzivního odtoku klesla téměř o metr. „Odtok stále ještě není na minimu šest kubíků vody za vteřinu, ale už jsme jej mohli výrazně snížit. V Lipně je nyní dostatečná rezerva a je připravené na srážky i tání sněhu,“ uvedl Roldán.

V Českém Krumlově jsou unavení. Povodně hrozí už od Vánoc

Domácí

Ve středu dosahovala výška hladiny v Českém Krumlově 183 centimetrů. Na přelomu roku řeka vystoupala na třetím stupni až na 225 centimetrů, Českokrumlovští rozmístili po městě asi tisíc pytlů s pískem a hlídali především penziony i restaurace přímo u řeky.

Podle starosty města Alexandra Nográdyho (ANO) však způsobila řeka v minulých týdnech jen minimální škody. „Myslím, že v celku jsme situaci s Povodím Vltavy zvládli. Byla to v podstatě cvičná povodeň, získali jsme i celou řadu informací, které budeme využívat v dalších podobných situacích,“ konstatoval Nogrády.

Zvýšená hladina Vltavy například ukázala, která místa ve městě jsou k záplavám náchylnější a měla by se více chránit. „Chystáme také schůzku s Povodím Vltavy, kde budeme jednotlivé kroky vyhodnocovat,“ dodal starosta.

Velká voda v Českém Krumlově. Podívejte se na záběry z dronu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám