Hlavní obsah

Vlaštovky leckde teprve vyhlížejí, jaro má zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postup jarního počasí je letos pomalejší, než je obvyklé, ale nejedná se o nějak výjimečnou záležitost. Výhodné je to například pro alergiky, protože stromy nekvetou najednou. Ale také pro sadaře, kterým ještě naplno nevykvetly ovocné stromy, takže nemohou pomrznout jako v letech minulých. Naopak kvůli chladnějšímu počasí ještě nepřilétly do našich krajin až na výjimky vlaštovky. Zahrádkáři by měli počkat s vysazováním mimo skleníky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jaro se blíží opatrně,“ uvedl meteorolog a pozorovatel přírody z Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík. „Nyní prožíváme hodně studené dny, kdy se v pondělí v některých vyšších partiích Krušných hor pohybovaly teploty kolem minus osmi stupňů, v Jizerkách či na Šumavě ještě níž,“ dodal s tím, že mrzlo i v nižších polohách.

Na čarodějnice se vyplatí vzít si k ohni pláštěnku
Rudolf Kovařík, pozorovatel přírody

Zahrádkáři tak přikrývají skleníky a ovocné keře na noc netkanou textilií. Popřípadě zapálí ve sklenících svíčky nebo petrolejky či natáhnou kabel s žárovkou. „Škody by mrazy ale neměly nadělat,“ dodal Kovařík s tím, že jaro má asi šestnáct až osmnáct dnů zpoždění oproti loňskému roku, roku 2015 nebo 2012.

„Ale to byly roky, kdy jaro přišlo naopak extrémně rychle. Tehdy na konci května v Šindelové kvetly třešně, což je strašně brzy,“ podotkl meteorolog. Chladná rána s mrazíky lze očekávat až do středy. Pak by se mělo oteplit.

Meteorologové dál varují před mrazy, které mohou poškodit vegetaci

Počasí

„V pátek na čarodějnice se ale vyplatí vzít si s sebou k ohni pláštěnku,“ doporučil Kovařík s tím, že určitě neproprší celý den, ale občas lze očekávat srážky. Obdobné počasí má být pak až do neděle.

Žádná velká jarní hitparáda to nemá být podle Kovaříka ani první květnový týden. Ráno už by mrazíky být neměly, ale teploty se odpoledne vytáhnou jen k 18 stupňům. V nadmořských výškách nad osm set metrů by se ale mohly ještě objevit i sněhové přeháňky.

„Kdo si rozmýšlí, jestli něco vysadit ven na zahrádku, měl by si dát ještě pozor, protože jsou před námi před půlkou května zmrzlíci Pankrác, Servác, Bonifác,“ varoval meteorolog, který ale upozornil, že naši předkové říkávali – studený máj, v stodole ráj.“

Květen bude chladnější, bude i více pršet

Počasí

Podobně chladnější jara zaznamenali podle Kovaříka pamětníci v 70. a v 80. letech. „Hadi a štíři vylezli, ale zpoždění mají klíšťata. Tam je to hodně markantní,“ poznamenal pozorovatel přírody, podle kterého vylézají přes den jen při výraznějších otepleních, a to ještě jen v malém množství a jen někde. „Mají zhruba měsíc a půl zpoždění,“ doplnil.

„Co se týká pylů, tak všechno kvete postupně, tedy etážově. Příští týden začne v nížinách kvést bříza, což je hlavní element pylové sezony,“ konstatoval Kovařík s tím, že při postupném odkvétání by to nemělo být tak zatěžující pro alergiky jako například v letech 2012 nebo 2015 či 2018 a 2019.

Už hnízdí špačci

V přírodě se na některých místech v současné době vyskytuje velké množství hmyzu, třeba mušky. „Ráno, když je mráz, jsou schované, potom se snaží všechno dohnat, když se oteplí,“ vysvětloval Kovařík, proč je na konci dubna tolik obtěžujícího hmyzu. Na druhou stranu se už objevují užiteční čmeláci, ale včely vylézají z úlů až při více než dvanácti stupních.

Do Polžic se vrátil čáp Kryštof. Je z něj paní čápová

Koktejl

„Vlaštovky se ještě nevrátily, ty jsou od nás ještě dost daleko,“ potvrdil pozorovatel s tím, že by se vlaštovky mohly objevit na začátku května. Už ale zahnízdili špačci nebo čápi.

Reklama

Výběr článků

Načítám