Hlavní obsah

Vlastnictví zavazuje. Soud potvrdil ženě odškodné za zranění na účelové komunikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastník pozemku s účelovou komunikací má povinnost udržovat ji schůdnou, připomněl Nejvyšší soud (NS). Ten zamítl dovolání firmy vedoucí spor se ženou, která se na komunikaci zranila při pádu na ledu v obytné čtvrti v Brně a vysoudila přes 100 000 korun. Podle soudu vlastnictví zavazuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žalovaná společnost je nástupnickým subjektem developera, který čtvrť v Holasicích na Brněnsku vybudoval. Zatímco pozemky patřily majitelům nemovitostí, přístupová komunikace zůstala v majetku firmy. Na ní žena v zimě upadla a zranila se.

Zákon výslovně neuvádí povinnost účelovou komunikaci spravovat, soud nicméně dovodil, že i její majitel musí eliminovat rizika a nebezpečí.

Připomněl, že komunikace, na níž žena uklouzla, je jedinou přístupovou komunikací k zástavbě a nelze se jí prakticky vyhnout. Podle soudu tak plní funkci místní komunikace a jako k takové k ní musí být přistupováno. Žena, která se zranila, měla přiměřenou zimní obuv a šla opatrně.

Žena odmítla nosit v práci roušku, skončila bez mzdy doma. Zastal se jí Nejvyšší soud

Domácí

„Domnívala-li se žalovaná (strana), že ji jako vlastníka pozemku nezatěžuje vůbec žádná povinnost, přehlížela zásadu, že vlastnictví zavazuje,“ připomněl Nejvyšší soud, který zároveň připomněl, že v daném místě nemají chodci k dispozici chodníky.

Dá se tak sice očekávat, že dle zvyklostí si majitelé nemovitostí budou uklízet a udržovat prostor před vchodem či vjezdem do garáže. Nelze naopak předpokládat, že by udržovali i vozovku kolem domu.

Jak připomněla ČTK, pozemky s komunikací v mezičase přešly do vlastnictví obce.

Místo, aby se při přistání balonu držela, nahrávala si to na mobil. Zlomila si nohu a tvrdila, že to byla vina pilota

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám