Hlavní obsah

Vládní restrikce tvrdě zasáhnou i zájmové kroužky

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moc se o tom nemluví, ale jednou z oblastí života, kterou mohou krutě postihnout nově vyhlášené restrikce volnočasových aktivit, jsou zájmové kroužky školáků. Nejsou totiž pro pořadatele jen dobročinnou aktivitou, ale i byznysem.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Už od začátku září byly zájmové aktivity nedoporučovány. Mělo to dopad na jejich provozovatele. Rodiče jim odmítli zaplatit školné na pololetí a posílají ho měsíčně. I kdyby tyto aktivity pořádaly neziskovky a nešlo o horentní zisky, stále mají fixní náklady a tohle je po jarních opatřeních likviduje,“ řekl Právu Roman Houška, místopředseda představenstva Asociace dětské rekreace.

Kolika provozovatelů zájmových činností se omezení dotkne, je podle něj obtížné spočítat. „Vezmeme-li to podle žáků, tak na prvních stupních je půl milionu těch, kteří až třikrát týdně navštěvují kroužky. Starší děti se pak věnují už jen jedné dvěma aktivitám úzce zaměřeným například ve sportovních klubech. Přičteme-li středoškoláky, je to přes milion dětí,“ míní Houška.

Rodičům se kvůli nejistotě nechce platit kroužky

Domácí

Upozorňuje, že chybí kompenzace nebo pomoc ze strany státu těm, na něž opatření dolehnou. Chystaný program COVID-Kultura 2.0, který by se mohl týkat provozovatelů volnočasových aktivit, chce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) představit až v příštích dnech.

Na koho konkrétně se pomoc bude vztahovat, ministr zatím neprozradil. „Za 14 dní, řekněme v polovině října, představíme program COVID-Kultura 2.0, nyní finalizujeme legislativní a administrativní podobu. Denně jednáme s podnikateli z kulturní oblasti, ale nedokážeme uspokojit všechny. Bude se to týkat v souhrnu menších podnikatelů v oblasti kumštu a těch, kteří k nim nějakým způsobem přiléhají,“ řekl Právu ministr Karel Havlíček.

Keramika ani atletika: školy kvůli kovidu ruší zájmové kroužky

Domácí

„Zatím jsem nic nečetl, takže skutečně nevím, na koho se vztahuje,“ uvedl Houška.

Velké procento klubů jsou taneční školy. „Sdružujeme kolem 300 tanečních kolektivů v Česku a máme 18,5 tisíce členů. K tomu stovky a tisíce těch, kteří navštěvují různé přípravky a lekce pro veřejnost těchto klubů. Dopad opatření je pro ně v této chvíli, tedy od pondělí, rozdílný,“ řekl Právu David Nováček, viceprezident Czech Dance Organization.

„Omezení se netýká soutěží a příprav na ně. To znamená, že našich tanečníků, kterých je na sále zhruba 20 až 25 a trénují na soutěž, se nařízení nedotklo. Ale kurzů nebo lekcí pro veřejnost a přípravek, kam chodí děti i dospělí, se to dotkne, trénuje se uvnitř a bývá tam většinou více než deset osob,“ vysvětluje Nováček.

Veškerý sport od pondělí bez diváků

Domácí

Zda budou taneční soutěže, kde se ve sportovní hale sejde i tisíc tanečníků, které jsou plánované na listopad, je otázka. „Už jsme je přesunuli z jara na podzim. Doufáme, že se uskuteční,“ dodal viceprezident organizace sdružující taneční kluby.

Stejně je tomu i u jiných sportovních odvětví. Aby zůstala zachována kontinuita sportu, závody a soutěže, včetně tréninků, které představují přípravu na ně, mají výjimku. Ale jakmile se někdo věnuje sportu zájmově, omezení se na něj vztahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám