Hlavní obsah

Vladimír Mišík nepřijme od Zemana státní vyznamenání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hudebník Vladimír Mišík nepřijme v pondělí na Hradě od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. Nesouhlasí totiž s některými jeho rozhodnutími. O svém rozhodnutí v neděli Mišík informoval šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Mišík

Článek

"Vážený pane presidente, velmi se omlouvám, ale z důvodu rostoucí nevole z některých Vašich rozhodnutí jsem dospěl k závěru Vámi nabízené státní vyznamenání nepřijmout," napsal prezidentovi hudebník.

Mišík patří od 60. let mezi nejvýraznější postavy české rockové scény. Nejvíce se proslavil s kapelami Blue Effect, Flamengo a Etc. V osmdesátých letech měl nějakou dobu zakázáno koncertovat. Po listopadu 1989 působil dva roky jako poslanec České národní rady za Občanské fórum. Mezi jeho nejslavnější písně patří Slunečný hrob (s Blue Effectem), Kuře v hodinkách (s Flamengem) nebo Stříhali dohola malého chlapečka či Variace na renesanční téma (známá podle prvního verše Láska je jako večernice) s Etc.

Vyznamenávání v Zemanově režii budí rozruch

Tradiční udílení státních vyznamenání u příležitosti oslav výročí vzniku samostatného Československa letos předchází napětí. Událost poznamenal konflikt mezi prezidentem Zemanem a většinou rektorů českých vysokých škol, kteří odmítli účast na slavnosti v reakci na to, že hlava státu nepozvala rektory, s nimiž měla osobní problém. Oproti zvyklostem letos nedostali pozvánku například ani bývalí premiéři.

Emoce vzbuzuje také seznam lidí, kteří mají být oceněni. Figuruje mezi nimi například někdejší šéf JZD Slušovice a bývalý člen KSČ František Čuba. Kvůli Zemanově postoji ke komunismu letos poprvé své kandidáty na ocenění nenavrhla Konfederace politických vězňů. V reakci na Zemanův záměr udělit Čubovi vyznamenání se ozval Phillip Janýr, syn novináře a dlouholetého sociálníha Přemysla Janýra, kterého v roce 1999 in memoriam vyznamenal někdejší prezident Václav Havel. „Kdyby měl dostat Čuba vyznamenání Řád T. G. Masaryka, tak navrhnu, aby naše rodina toto vyznamenání, které převzala in memoriam za mého tátu, vrátila ČR,“ prohlásil Janýr.

Mezi oceněnými budou kromě Čuby například zakladatel divadla Semafor Jiří Suchý, renomovaný lékař Pavel Pafko a zakladatel Jazzové sekce Karel Srp. Podle zdrojů je pravděpodobné, že medaile dostanou herec Lubomír Lipský či televizní hlasatelka Kamila Moučková. Hovoří se také o tom, že vyznamenání obdrží filozof Erazim Kohák.

Zeman bude vyznamenání předávat poprvé. O rok dříve významné osobnosti naposledy odměnil jeho předchůdce Václav Klaus, který udělil 22 ocenění.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman vyznamená Čubu

Strůjce slušovického zázraku František Čuba je pozván v pondělí na Hrad. Ve státní svátek 28. října by měl převzít od prezidenta Miloše Zemana jedno ze...

Výběr článků

Načítám