Hlavní obsah

Zeman vyznamená Čubu

Strůjce slušovického zázraku František Čuba je pozván v pondělí na Hrad. Ve státní svátek 28. října by měl převzít od prezidenta Miloše Zemana jedno ze státních vyznamenání.

Foto: archiv, Právo

František Čuba

Článek

Informaci serveru ihned.cz potvrdilo Právu několik zdrojů blízkých bývalému předsedovi JZD Slušovice. Podle něj by měl současný radní Zlínského kraje František Čuba, který je členem Strany přátel občanů - Zemanovci, dostat státní vyznamenání za budování státu.

Mezi osobnostmi, které letos prezident Miloš Zeman ve státní svátek 28. října vyznamená, bude podle informací ČTK také renomovaný lékař Pavel Pafko. Patří k nejuznávanějším českým hrudním chirurgům a odborníkům na operace jícnu. Je emeritním přednostou III. chirurgické kliniky v Motole a "otcem" plicních transplantací v Česku. Proslavil se jako operatér prezidenta Václava Havla. V prosinci 1996 mu vyoperoval zhoubný nádor v plíci a vedl ošetřující tým.

Vyznamenání na Hradě mají převzít také zakladatel Jazzové sekce Karel Srp či televizní hlasatelka Kamila Moučková, která je jedním ze symbolů odporu proti invazi v roce 1968. Letos od okupace tehdejšího Československa uplynulo 45 let.

Vyznamenání z rukou Zemana převezme také spoluzakladatel divadla Semafor, spisovatel a hudebník Jiří Suchý.

Političtí vězňové ne, ale Grégr možná ano

Mladá fronta Dnes (MfD) napsala, že mezi vyznamenanými by mohl být i někdejší ministr Zemanovy vlády Miroslav Grégr. Podle listu naopak letos poprvé své nominace na vyznamenání na Pražský hrad neposlala Konfederace politických vězňů. Vadí jí, že se Zeman otevřeně nepostavil proti komunismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čuba má ve volbách krýt záda Mynářovi

Někdejší šéf legendárního JZD Agrokombinát Slušovice a současný člen krajské rady na Zlínsku za zemanovce František Čuba (77) míří na kandidátku své strany pro...

Výběr článků

Načítám