Hlavní obsah

Vláda ztrácí schopnost prosadit reformy

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ztrácí schopnost prosadit další reformní zákony ve Sněmovně a samotná ODS nemá sílu významně ovlivnit jejich znění. Ani ministři menších koaličních stran několik měsíců před krajskými volbami nedokážou zajistit ve svých poslaneckých klubech dostatečnou podporu či alespoň loajalitu pro radikální vládní reformní zákony.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídři koalice při mimořádné schůzi Sněmovny, která má na programu hlasování o nedůvěře vládě.

Článek

Potvrzuje to koaličními poslanci vynucená změna již dříve schválených poplatků ve zdravotnictví, ale i osud církevních restitucí, které zase štěpí i samotnou ODS. To vše současně posiluje premiérovy kritiky, kteří ho obviňují z nedodržení původních slibů voličům a programu ODS.

"Pro Topolánka nastává nejobtížnější situace za uplynulý rok a půl. Jak se bude blížit termín krajských voleb, bude dál klesat koaliční disciplina a pak s blížícími se termínem všeobecných voleb to bude ještě horší,“ řekl Právu předseda rozpočtového výboru Sněmovny a první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Situace Topolánkova kabinetu si všimla i OECD. Vláda se snaží o další reformy, ale pokrok je pomalý, protože její politický mandát není moc pevný, vyplývá z pravidelné půlroční hodnotící zprávy této organizace, která byla zveřejněna ve středu.

Sobotka: Reformy zabrzdíme

Zejména v připravovaných zákonech týkajících se reformy zdravotnictví chtějí menší koaliční strany prosadit svoje představy, které se ale liší od představ týmu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

„Lidovci a zelení začínají prosazovat svoje priority, které jsou bližší soc. dem. než ODS. Eroze ve vládní koalici pokročila,“ uvedl Sobotka.

„Budeme se snažit zbrzdit vládní záměry, které jsou v rozporu s naší představou o skutečných reformách. Zejména se pozornost soustředí na další etapu reformy zdravotnictví.Pokud jde o ekonomickou oblast, ze strany vlády už neočekávám žádné zásadní změny, které by přišly do konce volebního období k projednání do Poslanecké sněmovny,“ sdělil Právu Sobotka.

Švejnar: I dílčí reformy by byly úspěchem

Bombasticky ohlašovaná reforma veřejných financí, daní, zdravotnictví a penzí, která má provázet celé čtyřleté období Topolánkovy vlády, se tak podle analytiků postupně změní v řadu koaličních sporů a potyček mezi vládou a opozicí, což jen opět oddálí řešení skutečných problémů.

„Za této situace by bylo úspěchem, kdyby se podařilo dohodnout na dílčích reformních změnách, které by byly přijatelné pro koalici i opozici,“ uvedl ekonom Jan Švejnar.

„Dílčí změny, nalezení určitého společně přijatelného konsenzu je lepší než zablokování potřebných změn ať již v důchodech, či ve zdravotnictví,“ dodal.

„Jenže styčné plochy s ODS se hledají velmi obtížně,“ namítl Sobotka. Mezi lidovci, zelenými a ČSSD existuje podle Sobotky více styčných ploch než mezi ČSSD a ODS.

Politologové však upozorňují, že krizové a bezvýchodné situace jsou pro Topolánka něčím jako živá voda. Premiér podle expertů umí využít ve svůj prospěch krizové situace. Že to ODS nevzdává, svědčí i její současná snaha změnit poměr zastoupení politických stran ve sněmovních výborech, kde chce vytlačit představitele opozice z významných parlamentních funkcí.

„Nynější atmosféra na politické scéně není dobrá a já mám pocit, že nikoli celá ODS, ale její vládní garnitura začíná připomínat někoho, kdo ztrácí vliv, a proto začíná vzteky kopat kolem sebe. To, co se odehrává v Poslanecké sněmovně, kde ODS chce změnit poměry sil ve všech výborech ve prospěch koalice, je výsledek její nervozity. Současně to zhoršuje jakoukoli komunikaci o tématech, na kterých by se za normálních okolností mohla vláda a opozice dohodnout,“ vysvětlil Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám