Hlavní obsah

Vláda zatajila německou nabídku na MiG-29

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř dva a půl roku se podařilo Zemanově a poté Špidlově vládě utajit nabídku na pořízení nadzvukových stíhaček, kterou dostala v říjnu 2001 z Německa a která by Česko zatížila symbolickým jedním eurem ročně.

Foto: Alena Jandlová
Článek

S nabídkou na prodej třiadvaceti modernizovaných a se systémy NATO plně kompatibilních stíhaček ruské výroby MiG-29 se na tehdejšího premiéra Miloše Zemana a ministra obrany Jaroslava Tvrdíka obrátil oficiálním dopisem prezident a předseda představenstva mezinárodní společnosti EADS A. Rauen s tím, že stroje jsou z výzbroje německé armády převzaté z bývalé NDR.

Na německou nabídku ale podle dostupných informací nikdy nikdo nereagoval. Proto ji nakonec využilo Polsko, které se stejně jako Česko rozhodlo modernizovat své vzdušné síly. K migům Poláci ještě přikoupí americké stroje F-16.

Odradili ministry Američané?

Právu toto informaci potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů s tím, že její součástí mohlo být vytvoření společné česko-německé letky. Podle těchto zdrojů česká vláda na nabídku nikdy nereagovala, neboť Američané ji měli označit za nevhodnou. Spoléhali totiž na to, že česká armáda si nakonec pořídí jejich stíhačky.

:. ANKETA
Myslíte si, že by pro naše účely ochrany vzdušného prostoru postačovaly ruské stíhačky MiG-29 z výzbroje NDR?
Hlasujte v anketě na konci článku.

"Za mého působení žádná taková nabídka nepřišla," řekl ve středu na dotaz Práva, proč Česko na německou nabídku nikdy nereagovalo, ministr obrany Miroslav Kostelka, který do funkce nastoupil loni v červnu. Na další otázku odpověděl, že o takové nabídce ani neví. Ministr řekl, že ví pouze o německé nabídce stíhaček F-4 Phantom, od které ale nakonec Němci couvli.

Rauenův dopis přišel necelé dva měsíce před uzavřením výsledků prvního výběrového řízení na pořízení nových nadzvukových letadel pro českou armádu, v němž zůstalo pouze britsko-švédské konsorcium BAE Systems s gripeny, neboť ostatní čtyři uchazeči odstoupili. Šlo o Američany s F-16 a F-18, Francouze s Mirage 2000 a konsorcium EADS s Eurofighterem.

Místo migů vrtulníky

"O dopisu vím a mohu potvrdit, že jsem prosazoval, abychom na nabídku reagovali, ovšem nikdy se tím nikdo nechtěl zabývat," potvrdil Právu člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Radim Turek (ČSSD). Podle něj se vláda v této otázce vždy chovala více politicky než ekonomicky.

O německé nabídce naopak vůbec nic netuší šéf výboru Jan Vidím (ODS). Právu řekl, že vláda zřejmě veřejnosti zatajila v této věci více informací. Letadla MiG-29, avšak bez potřebné modernizace, používala česká armáda až do roku 1995, kdy byly na základě rozhodnutí Klausovy vlády vyměněny s Polskem za vrtulníky Sokol. Stejné typy migů má ve výzbroji také slovenská armáda, která se je nyní rozhodla modernizovat a hodlá je používat až do roku 2014.

Anketa

Myslíte si, že by pro naše účely ochrany vzdušného prostoru postačovaly ruské stíhačky MiG-29 z výzbroje NDR?
Ano
89,1 %
Ne
6,4 %
Nemohu posoudit
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4179 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Experti odstartovali jednání o gripenech

V pondělí se poprvé sešli čeští a švédští zástupci, aby dohodli průběh vyjednávání o nákupu stíhaček Gripen pro českou armádu. "Proběhlo jednání na úrovni...

Gripeny působí Švédsku problémy

"Vyhazování resortu obrany" nazval v pátek švédský deník Dagens Nyheter (DN) kritický článek o vysokých výdajích na projekt stíhaček Jas-39 Gripen a jejich...

Výběr článků

Načítám