Hlavní obsah

Vláda v době šetření zřídila dvě nová pracovní místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu schválila zřízení dvou pracovních míst v nově vzniklém útvaru poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara, oznámil ve středu na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). A to v době, kdy kabinet slíbil šetření a škrtání úřednických míst. Pozice by měly podle materiálu předloženého ministerstvem vnitra vzniknout od září. Na platy úředníků vyčleňuje návrh 831 tisíc korun.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Post poradce pro národní bezpečnost zřídil Fialův kabinet od začátku tohoto roku. Obsadil ho dosavadní poradce premiéra Pojar.

„Funkce je extrémně důležitá, což by platilo i v lepší bezpečnostní situaci, než je nyní,“ hájil ji ve středu na tiskové konferenci premiér.

Poradce pro národní bezpečnost působí při úřadu vlády a odpovídá se předsedovi vlády. Jeho jmenování i odvolání náleží vládě. Podle programového prohlášení jde o nadresortního koordinátora pro záležitosti hybridních hrozeb, dezinformací a dalších závažných nadresortních bezpečnostních problematik.

Vláda škrtla 800 úřednických míst. Oproti slibům zoufale málo

Domácí

Pozici posléze dál legislativně ukotvila novela branné legislativy, která nabyla účinnosti koncem července. Podle té je současně poradce tajemníkem Bezpečnostní rady státu.

Vláda ve středu rozhodla, že od září by měl mít Pojar navíc k dispozici dva lidi v útvaru poradce pro národní bezpečnost. Zařazeni budou ve 13. platové třídě.

Slibovali škrtání a šetření

Vláda přitom dvě nové pozice zavedla v době, kdy škrtá a hledá, jak ušetřit ve státním rozpočtu. Koalice Spolu navíc před volbami slibovala, že sníží počet úředníků o 13 procent, což je necelých 10 tisíc úřednických míst.

Tento závazek nicméně pětikoalice nenapsala do svého programového prohlášení. „Zbytečné úřední úkony zrušíme a potřebné služby zefektivníme,“ stojí v něm pouze.

Fiala svůj krok ale hájí. „Šetření (ve státní správě) je naše priorita a také ji realizujeme. Celkově jsme snížili počet úředníků zhruba o 800 a dostali jsme se na úroveň roku 2016. Výrazně zefektivňujeme státní správu. To ale neznamená, že nemůžeme tam, kde je to potřeba, místa navýšit,“ zdůraznil ve středu.

ČR by mohla danit zisky velkých nadnárodních firem se sídlem v zahraničí, schválila vláda

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám