Hlavní obsah

Vláda už pošesté navrhla Zemanovi povýšení šéfa BIS Koudelky

Vláda jednomyslně schválila návrh na povýšení ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do pozice generála. Jmenování nových generálů je v gesci prezidenta Miloše Zemana, který ale už avizoval, že Koudelku opět nepovýší.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.

Článek

Na povýšení do hodnosti brigádního generála byl Koudelka navržen už pětkrát, nyní to kabinet zkouší pošesté. Prezident Miloš Zeman ale pokaždé návrh odmítl, a jak již avizoval v nedělním rozhovoru na Primě, neučiní tak ani nyní, protože pro to „zatím nevidí důvod“.

Zeman nechce ani napošesté povýšit Koudelku na generála

Domácí

K nynějšímu návrhu kabinet přistoupil poté, co BIS společně s policií pomohla odhalit okolnosti výbuchu muničních skladů ve Vrběticicíh v roce 2014. Podle jejich nedávno zveřejněných zjištění mají mít výbuch, který stál dva české občany život a způsobil miliardové škody, na svědomí ruští agenti.

Zeman naposledy Koudelku opomenul při jmenování loni v říjnu. Ve zdůvodnění podle médií mělo být, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem. Prezident taktéž práci zpravodajců kritizuje, označuje je například za „čučkaře“.

Naopak kabinet návrh zdůvodňuje vysokými profesními a osobními kvalitami šéfa BIS, ale také velmi dobrými výsledky, kterých česká kontrarozvědka dosahuje pod jeho vedením.

Profesionál a kvalitní člověk, zdůvodňuje vláda návrh povýšit Koudelku

Domácí

Například koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) chce práci kontrarozvědky pro českou bezpečnost ocenit a navrhla, aby Koudelka obdržel státní vyznamenání. Udělování vyznamenání rovněž patří mezi pravomoci prezidenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám