Hlavní obsah

Vláda schválila vyšší strop pro příspěvky na bydlení, u někoho až o 4500 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvané normativní náklady, které představují strop pro výpočet dávek na bydlení, se od října kvůli zdražování energií zvednou o 2000 až 4500 korun. Podle počtu členů domácnosti a velikosti bydliště se zvýší o 11 až 68 procent. Nejvíc vzrostou samotným lidem či dvojicím v nájmu. Návrh nařízení ve středu schválila vláda. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle odhadů ministerstva práce by se výdaje na příspěvky po úpravě mohly pro letošek zvýšit o 400 milionů korun.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády – Petr Fiala

Článek

„V rámci akutní pomoci jsme dneska odsouhlasili zvýšení normativních nákladů,“ oznámil ve středu Fiala.

Normativní náklady představují strop pro výpočet dávek na bydlení. „Příspěvek na bydlení bude tak odpovídat reálným nákladům,“ vysvětlil premiér. „Navýšení míří především na ohrožené skupiny občanů – matky, seniory – dotkne se ale i větších rodin,“ doplnil.

Příspěvek na bydlení mohou konkrétně získat lidé, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Dávka pak odpovídá rozdílu mezi skutečnými výdaji – ale nejvýš do normativů – a právě 30 či 35 procenty příjmu.

Normativní náklady neboli strop pro výpočet dávek v nájmu se nyní pohybují podle počtu členů domácnosti a velikosti bydliště od 6746 korun pro samotného člověka v malém městě do 22 495 korun pro domácnost se čtyřmi a více členy v Praze. Ve vlastním či družstevním bydlení činí částka 6232 až 14 368 korun podle počtu členů domácnosti, velikost bydliště nehraje roli.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) k tomu uvedl, že navýšení bude platit od 1. října.

Vláda zvýší normativy pro příspěvky na bydlení

Ekonomika

Podle nařízení se samotným lidem a dvojicím v nájmu částka zvedne od října do konce roku o 4500 korun, ve vlastním a družstevním bytě pak o 2500 korun. Tříčlenným a početnějším domácnostem se strop v nájmu posune o 2500 korun nahoru, ve vlastním a družstevním bytě o 2000 korun. Pro samotného člověka v nájmu v malém městě se tak celkový normativ zvedá zhruba o 68 procent, v Praze o 44 procent. Nejméně by se upravil početným rodinám v hlavním městě v nájmu, a to o 11 procent. Činit má téměř 25 000 korun.

Resort odhaduje, že by na zvýšení příspěvků na bydlení po úpravě normativů bylo potřeba do konce roku asi 400 milionů korun. Na navýšení dávek nynějším příjemcům by z toho bylo asi 335 milionů. Pokud by se ale počet těch, co dávku pobírají, zvedl o 30 procent, stálo by to 585 milionů navíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám