Hlavní obsah

Vláda schválila vyslání nemocnice do Kuvajtu

– PRAHA

Vláda předloží parlamentu návrh na vyslání české 7. polní nemocnice do Iráku. Novinářům to po dnešním mimořádném jednání kabinetu řekl premiér Vladimír Špidla.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Vláda navrhuje poslat na Blízký východ dalších až 300 členů nemocnice, její logistiky a ochrany. Nemocnice by měla v souladu s páteční rezolucí OSN vykonávat humanitární činnost v Iráku i mimo něj. Vláda s návrhem souhlasila jednomyslně, uvedl premiér.

Češi už mají v Kuvajtu 400 vojáků protichemického praporu, přičemž ministr obrany Jaroslav Tvrdík zdůraznil, že vyslání nemocnice není zapojením do operace Svoboda pro Irák.

Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody bude polní nemocnice součástí protiteroristické operace Trvalá svoboda. Nejprve odcestuje do Kuvajtu a až to situace dovolí, přesune se do jižního Iráku, zřejmě do okolí Basry. Tam se ale nyní stále bojuje.

"Rezoluce OSN konstatuje, že v oblasti je humanitární katastrofa, a žádá státy, aby poskytly pomoc. Hledali jsme odpovídající reakci na tuto výzvu," prohlásil premiér Špidla.

Ačkoli vláda návrh na vyslání polní nemocnice do Iráku schválila, překvapivě nepožádala Poslaneckou sněmovnu, aby tento návrh projednala už na schůzi, kterou dolní komora zahájila dnes odpoledne. Bez souhlasu parlamentu nemůže nemocnice v zahraničí dlouhodobě pracovat.

Svoboda musí informovat Sankční výbor OSN

Ministr zahraničí Cyril Svoboda má informovat Sankční výbor OSN o české reakci na její páteční rezoluci. Ta mimo jiné vyzývá mezinárodní společenství, aby za konzultace s příslušnými státy také poskytlo okamžitou humanitární pomoc iráckému lidu, a to jak na území Iráku, tak mimo něj.

Svoboda dnes poznamenal, že neví o žádné jiné zemi, která by na rezoluci zareagovala podobným způsobem.

Spolu s asi 150 lékaři a personálem polní nemocnice hodlá armáda do Perského zálivu vyslat stovku vojáků ze 6. skupiny speciálních sil k jejich ochraně. Z této stovky vojáků se necelých 40 má podílet přímo na ochraně, ostatní by měli na starosti hlavně logistiku.

Odjet by měli i ženisté, kteří by připravili pro nemocnici místo. Jednou z variant působení lékařů v Iráku přitom je, že zdravotníci budou pracovat v civilních zařízeních v Iráku.

Vláda protichemické jednotce nezměnila mandát, a tak se její příslušníci do humanitárních akcí nezapojí, zasáhnou pouze při odstraňování následků případného použití zbraní hromadného ničení.

Reklama

Související články

Česká nemocnice do Iráku jen s mandátem OSN

Prezident Václav Klaus se v pátek shodl s předsedou Valného shromáždění OSN Janem Kavanem, že čeští vojáci a česká polní nemocnice by v Iráku pomáhat měli,...

Výběr článků

Načítám