Hlavní obsah

Vláda odložila jednání o vyslání nemocnice do Iráku

Novinky, Jitka Götzová, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda se v pondělí nezabývala vysláním polní nemocnice do Iráku, řekl to vicepremiér Pavel Rychetský s tím, že kabinet o tom bude rozhodovat až v úterý před jednání Sněmovny.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Nemocnice by měla s bezpečnostním doprovodem působit v jižním Iráku. Obyvatelům v okolí jihoirácké Basry chybí základní potraviny, voda a léky. OSN již minulý týden varovala před humanitární katastrofou.

Vyslání nemocnice by přitom nemuselo být vázáno na mandát OSN. Na víkendovém sjezdu nejsilnější vládní strany ČSSD, kterého se účastnil i předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan, se o mandátu, pod kterým by mohla být nemocnice do Iráku vyslána, velice živě diskutovalo. Sjezd přijal rezoluci, ve které válku odsoudil, ale také zdůraznil nutnost poskytnutí humanitární pomoci. Je přitom jedno zda-li to bude pod mandátem OSN, nebo např. Červeného kříže.

"Kdyby naše polní nemocnice byla vyslána v rámci mezinárodního Červeného kříže, který není válčící strana, tak to by mně nejvíce vyhovovalo," řekl premiér Vladimír Špidla. Podle něj mohou být jednání o mandátu OSN příliš vleklá. "Jsem přesvědčen, že v Iráku máme být ještě v okamžiku, kdy zbraně ještě neutichly, a Červený kříž je na to zvyklý," dodal.

Pokud vláda rozhodne o vyslání nemocnice, musí, jak řekl premiér, parlament vymezit způsob jejího nasazení. Podle Špidly tak kabinet bude reagovat na páteční výzvu OSN zahájit humanitární pomoc. "Pro nás je důležité pomáhat lidem v nouzi a současně mezinárodně právně zřetelně nebýt válčící stranou," prohlásil.

Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek Právu řekl, že jakmile vláda rozhodne o vyslání nemocnice, navrhne to zařadit na program pléna. Kavan sdělil, že jakmile bude jasný postoj české vlády, zahájí jednání s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem, jak humanitární akci podpořit. "Vyslat nemocnici jakousi partyzánštinou bez patřičné dohody s mezinárodními organizacemi považuji za zcela absurdní," prohlásil.

Armádní 7. polní nemocnice, posílená o stovku vojáků z prostějovské 6. skupiny speciálních sil, zamíří nejprve do Kuvajtu. V případě souhlasu s jejím vysláním může nemocnice odjet kdykoliv po 5. dubnu. K její přepravě do oblasti je potřeba 21 letů obřích dopravních letounů typy An-124 Ruslan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám