Hlavní obsah

Vláda schválila Topolánkovu nominaci do čela energetické agentury

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet Petra Nečase (ODS) na svém středečním zasedání schválil návrh nominace Mirka Topolánka na pozici výkonného ředitele Mezinárodní energetické agentury OECD. Právu to sdělil zdroj z jednání kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Topolánek udělení nominace na dotaz Práva okomentoval narážkou na úterní dohodu z Pražského hradu o pokračování vládní koalice. „Jsem rád, že součástí tajné vánoční dohody z Hradu se stala i tato doložka,“ sdělil.

Vláda zároveň s nominací pověřila vicepremiéra a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) a ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS), aby návrh kandidatury předložili do rukou předsedkyně Řídícího výboru mezinárodní energetické agentury.

„Mandát japonského diplomata Nobua Tanaky, stávajícího výkonného ředitele, vyprší v létě 2011. Je zájmem všech členů Agentury, aby proces výběru nového výkonného ředitele byl ukončen do květnového zasedání Řídícího výboru,“ uvádí se v předkládací zprávě k Topolánkově nominaci, kterou má Právo k dispozici.

Podle dokumentu česká diplomacie od léta letošního roku ověřovala možnost nominace vlastního českého kandidáta. „V osobě Ing. Mirka Topolánka se kloubí dlouholetý potenciál z politického života s jeho původní pracovní kariérou v energetickém sektoru,“ píše se ve zprávě.

Topolánek bude mít soupeře

Topolánek přitom bude mít v klání o vysoký post konkurenty. Na jaře nominovalo Japonsko stávajícího šéfa agentury Tanaku, na podzim pak Nizozemsko bývalou ministryni hospodářství Marii Van der Hoeven.

Japonský i nizozemský návrh přitom podepsali členové vlády. Proto se v předkládací zprávě doporučuje, aby Topolánkův nominační dopis parafovali premiér Nečas, respektive vicepremiér a ministr zahraničí Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám