Hlavní obsah

Vláda schválila strategii boje proti hybridním hrozbám

Vláda schválila Národní strategii pro čelení hybridnímu působení. Má být nástrojem, jak včas rozpoznat nepřátelské kroky, uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). O schválení dokumentu informoval Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Počítá například se snižováním strategické závislosti Česka na zemích s odlišnou ideově-hodnotovou orientací.

Foto: Thomas Hodel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Události z posledních dnů týkající se nepřijatelných aktivit ruských tajných služeb na našem území potvrzují, že nežijeme v bezpečném světě. Proto musíme posilovat svou obranu a bezpečnost, modernizovat armádu a nahrazovat zastaralou techniku, ale také účinně bojovat proti soudobým hrozbám,“ uvedl Metnar.

Dodal, že schválená strategie je nezbytným nástrojem k tomu, aby byl stát schopen nepřátelské kroky rozpoznat a včas a adekvátně na ně reagovat.

Hybridní působení definuje strategie jako skrytou i zjevnou činnost států i takzvaných nestátních aktérů, která je namířená proti zranitelným částem demokratického státu a společnosti. K dosažení nepřátelských cílů využívají různé prostředky od politických a vojenských až přes ekonomické, zpravodajské nebo informační.

Obrana 2020 prověří hybridní hrozby

Domácí

Podle Fajnora je největším úskalím hybridního působení to, že často využívá legální nástroje nebo zneužívá legitimní zdroje informací, kdy například prosadí konspirační teorie na seriózních webech.

Projevuje se také kybernetickými útoky na civilní infrastrukturu, různými formami ekonomického nátlaku nebo vytvářením závislosti prostřednictvím investic do kritické infrastruktury. Může také využívat agresivní nasazení zpravodajských služeb či speciálních sil. Pokoušet se může i o skryté ovlivňování politických stran, soudů, policie nebo médií.

Podle Fajnora je strategie prvním českým strategickým dokumentem, který se této oblasti věnuje. Zpracování ministerstvu obrany dal za úkol audit národní bezpečnosti v roce 2016. Kromě obrany na ní pracovaly i další úřady a instituce. Nyní na ni naváže akční plán.

Analýza: Trollové šíří ruskou propagandu v „covidových“ skupinách

Domácí

„Cílem strategie není společnost strašit, ale zajistit, aby si uvědomovala bezpečnostní rizika a zodpovědně k nim přistupovala,“ uvedl náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jan Havránek.

Komplexní systém obrany je podle něj možné vytvořit pouze tehdy, když svým dílem přispěje většina institucí napříč státní správou.

Strategie předpokládá, že vytvoří indikátory hybridního působení využitelných veřejnou správou. Počítá také třeba s posílením systému školení státních zaměstnanců a osvětových kampaní vůči společnosti. Vybudován by také měl být systém strategické komunikace.

Reklama

Související články

Před ruskou ambasádou se opět protestuje

Na pražském náměstí Borise Němcova, kde sídlí Velvyslanectví Ruské federace, se v pondělí odpoledne opět sešlo několik desítek lidí. Reagují na důvodné...

Výběr článků

Načítám