Hlavní obsah

Vláda schválila smlouvu o spolupráci s USA na obranném výzkumu

Praha

Vláda v úterý pod vedením místopředsedy a ministra obrany Martina Bartáka, který zaskakuje za nemocného premiéra Jana Fischera, schválila smlouvu o spolupráci České republiky a Spojených států v oblasti obranného výzkumu. Českým vědcům by měla dohoda umožnit exkluzivní přístup k americkým obranným projektům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

Pokud dokument ratifikují obě strany, měl by dát českým vědcům přístup k projektům vyhrazeným pouze Američanům a zhruba deseti dalším státům. Uvedla to ČTK s odkazem na zdroj obeznámený s jednáním kabinetu.

Vicepremiér odmítl, že by smlouva byla kompenzací za zrušení protiraketové obrany. „Navazuje to na mnohá jednání a na už částečné smlouvy, které byly už předtím,“ uvedl na tiskové konferenci Barták.

Vláda dohodu podle jeho slov chápe jako průlomovou. Smlouva totiž umožňuje českých vědcům dosáhnout na stejnou úroveň jako americkým. Při žádostech o granty z USA budou česká zařízení stejné šance jako americké instituty. „Může to být v řádu miliónů, ale i více. Záleží na tom, jaký zájem Američané projeví o naše kapacity,“ doplnil ministr obrany.

„Ukázalo se, že když se mluvilo o tom, že se na nás zapomnělo, tak to tak docela není,“ podotkl ještě na závěr Barták s narážkou na stažení radarových smluv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám