Hlavní obsah

Vláda schválila kvůli Bohemia Energy hromadné žaloby

Vláda v pátek schválila zákon o hromadných žalobách. Reaguje tak na situaci s firmou Bohemia Energy, která ukončila činnost a tisíce jejích klientů zvažují, zda se budou soudit. Podobný zákon kabinet schválil už loni, Sněmovna o něm ale do skončení svého mandátu nerozhodla. Nový zákon má projednat nová Sněmovna.

Foto: ČTK

Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že zákon reaguje na situaci s Bohemia Energy, pomoci má ale především v budoucnu. "Ta firma podvedla tisíce občanů, kteří byli uvedeni v omyl a domnívali se, že jim firma dodá energie za domluvenou cenu, což se nestalo," uvedl.

Peníze našetřené na pohřeb musí bývalá zákaznice Bohemia Energy použít na energieVideo: Novinky

Její klienti se tak za dne na den dozvěděli, že společnost končí a oni musejí platit mnohonásobně vyvyšší zálohy tzv. dodavatelům poslední instance (DPI). Teprve od nich postupně přecházejí na běžné dodavatelské smlouvy.

Piráti: Majitelé Bohemia Energy se pokoušejí ukrýt majetek

Domácí

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) také na společnost podal trestní oznámení kvůli tomu, že dál nabízela svoje produkty, ačkoliv jí bylo jasné, že s činností skončí, a také kvůli účelovému převádění majetku mezi společnostmi a snahy o převedení soukromého majetku.

Bohemia Energy odmítla, že by porušila zákon. "Společnost neporušila žádný zákon. Naopak hrajeme fér a ukončujeme svoji činnost v momentě, který zaručí, že Bohemia Energy všechny své závazky vyrovná a nikdo nepřijde o peníze," uvedla firma v půlce října.

Vláda projedná uzákonění hromadné žaloby kvůli Bohemia Energy

Ekonomika

Hromadná žaloba pomáhá vymáhat lidem společně nižší nároky, o které by často v soudním řízení individuálně neusilovali, protože částka vynaložená na soudní řízení by byla výrazně vyšší. Princip hromadných žalob má ale i řadu kritiků, kteří se obávají jeho zneužití. Podle nich například hrozí to, že se objeví spekulanti, kteří budou skupovat pohledávky poškozených.

Soudy nyní mají možnost jednotlivé žaloby, pokud se týkají stejné věci, spojit v jedno řízení, což de facto odpovídá hromadné žalobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám