Hlavní obsah

Vláda schválila jmenování Stříže šéfem žalobců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jmenování Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem vláda na pondělním zasedání schválila. Úřad řídí už od 1. července, kdy ve funkci skončil dosavadní šéf žalobců Pavel Zeman.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Igor Stříž

Článek

„Byl akceptován návrh na jmenování nejvyššího státního zástupce, pana Igora Stříže,“ uvedl po jednání kabinetu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Jeho jmenování navrhla vládě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Benešová navrhla na post nejvyššího státního zástupce Igora Stříže

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom dříve dříve zmínil, že by šéfa žalobců mohl jmenovat až nový kabinet po volbách, což žádala opozice.

Podle Lidových novin předseda vlády dokonce Střížovu nominaci odmítl a Benešové údajně řekl, že ji odvolá z funkce, pokud navrhne někoho z okolí Pavla Zemana.

Benešová: Babiš nemá výhrady 

„Výhrady v současné době (premiér) nemá žádné,” sdělila k tomu po jednání kabinetu Benešová. Podle ní za premiérovým původním nesouhlasem bylo to, že Stříže dostatečně neznal.

Podle ní je Stříž profesionál. „Myslím, že je to dobrá volba,” dodala. Na jeho jmenování se podle slov ministryně shodla vláda jednomyslně.

Babiš připustil, že nejvyššího žalobce by mohla jmenovat až nová vláda

Domácí

Stříž působí ve veřejné žalobě od roku 1986, nejprve jako právní čekatel, později vyšetřovatel a prokurátor u vojenské prokuratury. Od roku 1996 pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, v letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce. Po nástupu Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem.

Zeman oznámil rezignaci na funkci v polovině května. Mezi důvody svého rozhodnutí zmínil i tlaky ze strany Benešové.

„Tlaky byly poměrně velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné,“ řekl dříve Zeman ke své rezignaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám