Hlavní obsah

Vláda schválila další peníze na munici pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu na svém jednání schválila další peníze na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu v rámci české iniciativy. Výši premiér Petr Fiala (ODS) nesdělil.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Vláda dnes schválila další příspěvek České republiky na podporu Ukrajiny. Jde o zapojení České republiky do české iniciativy, která je velmi úspěšná,“ oznámil premiér Petr Fiala.

Do muniční iniciativy se podle něj zařadilo již zhruba 20 zemí, což si Fiala vysvětluje tím, že si státy jsou vědomy, že jde o jedinou cestu, jak v krátkém čase dodat Ukrajině potřebnou munici, a zároveň chápou hrozbu Ruska pro Evropu.

„Je pro Ukrajinu mimořádně důležité, že ví, že v rámci týdnů či měsíců dorazí další munice, a tomu může přizpůsobovat taktiku,“ přiblížil. V úterý se k iniciativě připojilo Slovinsko, ve středu pak ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na dálku podepsala se svým portugalským protějškem Helenou Carreiras memorandum o připojení země.

Sikorski: Polsko zdvojnásobí příspěvek do české muniční iniciativy pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Cílem iniciativy je sehnat pro Ukrajinu bránící se Rusku potřebnou munici, zejména dělostřelecké ráže 152 mm a 155 mm. Původně se hovořilo o nákupu 800 tisíc dělostřeleckých granátů, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve středu hovořil do budoucna o možnosti dodání počtu 1,5 milionu granátů, nemusí však jít o konečné číslo.

„Česká iniciativa nabízí know-how a řešení, které máme vyzkoušené, dříve než budeme v Evropě schopni navýšit kapacity obranného průmyslu. To letos nezvládneme, takže to kritické období překlenujeme touto iniciativou,“ uzavřel premiér.

Poslední informace hovoří o tom, že peníze od zapojených států jsou na nákup prvních 300 tisíc kusů munice, dalších 500 tisíc je v jednání.

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, Kreml je zmatený

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám