Hlavní obsah

Vláda odvolá zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Slabého, ten sám rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda na svém pondělním jednání odvolá vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Ondřeje Slabého. Molekulární onkolog Slabý na funkci rezignoval ke konci listopadu.

Foto: ctt.muni.cz

Ondřej Slabý

Článek

Slabý byl jmenován zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví loni v říjnu. Nahradil Romana Prymulu, který se stal ministrem zdravotnictví.

Prymula byl prvním vládním zmocněncem pro tuto oblast. Funkce vznikla loni v květnu poté, co měl Prymula spory s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Prymula byl tehdy Vojtěchovým náměstkem a Vojtěch požadoval po svých náměstcích bezpečnostní prověrku, kterou Prymula ani po roce nezískal. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak Prymulovi nabídl nově vytvořené místo vládního zmocněnce.

Prymulova pozice zmocněnce se rušit nebude. Babiš hledá kandidáta

Domácí

Proč Slabý z postu odchází, není z materiálu jasné. „Dovoluji si vás informovat, že ke dni 30. listopadu 2021 rezignuji na funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. (...) Žádám vás o navržení mého odvolání z funkce vládního zmocněnce na nejbližší schůzi vlády,” napsal Slabý v přiloženém dopise.

Slabý působí na Masarykově univerzitě v Brně jako přednosta Biologického ústavu Lékařské fakulty a na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy přednáší molekulární medicínu. Je také zástupcem přednosty Ústavu patologie LF MU a Fakultní nemocnice v Brně a vede výzkumné skupiny Molekulární onkologie centra CEITEC Masarykovy univerzity.

Při úřadu vlády funguje deset dalších zmocněnců vlády, mimo jiné pro sport, jadernou energetiku, lidská práva či informační technologie a digitalizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám