Hlavní obsah

Vláda musí vysvětlit, jak dlouho měla informace, Senát chce společný postup s EU i NATO

Novinky, jas

Koalice Spolu očekává, že vláda odmítne zapojení Ruska do dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech. Očekává rovněž, že vysvětlí načasování zveřejnění informací o zapojení ruských zpravodajců, výměnu ministra zahraničí Tomáše Petříčka a plán jeho nástupce Jana Hamáčka (ČSSD) na cestu do Moskvy. Senát podle předsedy Miloše Vystrčila podporuje rychlou a sebevědomou reakci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Podle šéfa ODS Petra Fialy bude koalice iniciovat v souvislosti se zveřejněnými informacemi jednání ve Sněmovně a je připravena svolat i mimořádnou schůzi. Občané by se podle něj měli dozvědět, jak bude postaráno o jejich bezpečnost.

„Očekáváme mnohem razantnější reakce,” doplnila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Výbuch měl souviset se zbraněmi pro Ukrajinu, Česko informuje spojence

Domácí

Blesková výměna šéfa diplomacie Petříčka, který neuspěl na sjezdu ČSSD a jehož dočasně nahradil šéf strany a ministr vnitra Jan Hamáček, který hodlal odcestovat do Moskvy, se opozici jeví jako velmi podezřelá, neboť Petříček připustil, že informace o Vrběticích měl již dříve.

„Je nutné, aby prezident s premiérem vyzvali Rusko s prezidentem Putinem, aby se omluvili. Zemřeli čeští občané. Ruská strana by měla kompenzovat újmy pozůstalým a také sanaci škod, které český stát musel platit,” doplnil šéf lidovců Marian Jurečka.

Vystrčil podobně jako pravicová opozice označil počínání Ruska za akt státního terorismu. ČR by podle něj měla iniciovat společný postup EU a NATO, aby se zabránilo narůstání ruského vlivu.

Kroky Česka s vyhoštěním diplomatů podpořily USA a Lotyšsko

Evropa

Šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer připomněl, že ČR má s Ruskem smlouvu o spolupráci a vedle toho zde jeho občané páchají teroristické činy, při nichž umírali čeští občané.

Podle informací Novinek z prostředí tajných služeb měl útok ve Vrběticích zabránit vývozu zde uložených zbraní na Ukrajinu, kde v roce 2014 probíhala vlna protiruských protestů, která vyvrcholila okupací Krymu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám