Hlavní obsah

Vláda kývla na stejné kompenzace pro horníky v severních Čechách, jako mají ti z OKD

Novinky, sir, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Propuštění horníci ze severu Čech a Slezska dostanou stejné finanční kompenzace jako jejich kolegové z OKD. V praxi to znamená, že lidé, kteří neseženou práci, dostanou od státu 8000 korun měsíčně. Novinkám to sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu Jan Mládek a vicepremiér Andrej Babiš

Článek

Příspěvek budou horníci pobírat po dobu několika měsíců, maximálně tři roky. Horníci starší 55 let můžou s finanční náhradou počítat až po dobu pěti let.

„Ti lidé dělají silně nebezpečnou práci stejně jako ti v OKD a kompenzaci si zaslouží,“ řekl před jednáním vlády ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Babiš při hlasování chyběl

Návrh prošel díky podpoře lidovců a sociálních demokratů, hnutí ANO se totiž dlouhodobě staví proti kompenzacím. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že stát nemá dotovat soukromé firmy. Zmínil například jméno Pavla Tykače - vlastníka dolu ČSA.

„Není to namístě. Pokud majitel dolu vydělává miliardy, tak se má o ty lidi postarat. Stávající majitelé mají dostatečné zisky, aby se o ty zaměstnance postarali, a ne aby to platili daňoví poplatníci,” míní šéf státní kasy.

Podle Mládka jsou Babišovy argumenty nesmyslné. „Marně jsem se panu místopředsedovi pokoušel vysvětlit, že ty peníze jsou pro propuštěné lidi, nikoli pro pana Tykače,“ podotkl Mládek.

Při hlasování však Babiš v sále chyběl. „Já jsem s kolegy připravoval nějakou tiskovou konferenci, tak jsem odešel za dveře. Možná to byla moje chyba, bylo to přeřazeno v programu, ale pan premiér ten bod většinou přeruší, pokud tam není ministr, kterého se to týká. Teď to proběhlo mimo mě,” komentoval Babiš.

Výše kompenzace se bude lišit podle druhu práce. V případě fárání v podzemním hlubinném dolu propuštění zaměstnanci obdrží 8000 korun měsíčně, zatímco u činnosti v povrchových profesích 5300 korun za měsíc. 

O práci má přijít téměř 1800 horníků

Kompenzací od státu se dočkají nejen horníci z dolů ČSA, ale také uranoví horníci v Dolní Rožínce, dolu Centrum, pracovníci báňské záchranné služby, která patří pod OKD, a firma Slezská důlní díla, jež se v minulosti z OKD vydělila.

O práci by v severních Čechách mělo během pěti let přijít 1769 horníků. Může za to rozhodnutí vlády o neprolomení limitů na zdejším lomu ČSA.

Reklama

Související články

Z lomu ČSA má odejít 1769 lidí

Premiéra Bohuslava Sobotku čeká na jednání vlády těžký boj s koaličními partnery o příspěvek severočeským horníkům. O práci by tu v souvislosti s útlumem...

Výběr článků

Načítám