Hlavní obsah

Vláda je proti zákazu těžby plynu hydraulickým štěpením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Členové vlády se ve středu postavili proti zákazu hydraulického štěpení hornin při průzkumu ložisek a při těžbě břidlicového plynu. Poslanecká norma podle nich obsahuje sporné body. Autoři novely z řad ČSSD a VV poukazují na negativní dopady těžby břidlicového plynu na životní prostředí. O konečném osudu návrhu rozhodne Parlament.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Poslanecká novely by podle vlády omezila i běžné dotěžování jiných ložisek.

Článek

Podle novely by stát vždy odepsal zásoby plynu, pokud by bylo možné ložisko dobývat jen hydraulickým štěpením hornin. V případě porušení tohoto nařízení by dotyčnému hrozila až desetimiliónová pokuta. Průzkum ložiska hydraulickým štěpením by podle novely mohly úřady postihovat až dvoumiliónovou pokutou.

V předběžném stanovisku vláda poukazovala na to, že v Česku žádná ložiska břidlicového plynu nejsou. Když by podle zákona nemohla být vyhledávána, povinnost jejich odpisu je nadbytečná. Předloha by prý zakázala i běžně prováděné "dotěžování" klasických ložisek ropy a plynu, přípravu podzemních zásobníků plynu nebo průzkum a využívání zdrojů minerálních vod a zdrojů hydrotermální energie.

O povolení hydraulického štěpení usilovaly dvě firmy v několika lokalitách, vzbudilo to odpor místních obyvatel. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) ovšem loni v listopadu uvedl, že nepodpoří zákon, který by v Česku těžbu břidlicového plynu jednou provždy zakázal. Navrhuje moratorium na těžbu i na průzkum ložisek do roku 2014. Do té doby by stát stanovil podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám