Hlavní obsah

Vláda chce odvolat ředitele BIS a NBÚ

Novinky, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nad šéfem civilní kontrarozvědky (BIS) Jiřím Růžkem (50) se stahují mraky. Jak Právu sdělily vládní zdroje, s největší pravděpodobností ho vláda v blízké době odvolá z funkce. Stejný osud nejspíš potká také ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Tomáše Kadlece (40), který je zodpovědný za bezpečnostní prověrky.

Foto: Dana Smrčková

Část hradeb na mikulovské České ulici.

Článek

Podle informací Práva se před časem strhla na vládě o Růžka a Kadlece poměrně velká hádka. Růžkovu hlavu žádají hlavně ministři Stanislav Gross, Cyril Svoboda a Jaroslav Tvrdík. Domnívají se totiž, že může za nepořádek v kontrarozvědce. Trpělivost jim došla během aféry kolem údajných odposlechů Grosse a Tvrdíka lidmi z BIS. Růžkovi nejspíš nepomůže ani to, že je oblíbencem premiéra Vladimíra Špidly.

Růžek diplomat, Kadlec do firmy

"Růžek bude nahrazen někým jiným. Špidla je v jeho obhajování už osamocen. Když to premiér minule zjistil, bylo vidět, že je tím zaskočen," řekl Právu člen vlády, který si však nepřál být jmenován. "Shodli jsme se, že problémů kolem BIS je už hodně. Někteří lidé z BIS jsou napojeni na různé politické strany a vynášejí informace. Do toho BIS válčí s NBÚ. Bude asi lepší, když oba ředitele vyměníme," dodal.

Také zdroj z bezpečnostní komunity Právu potvrdil, že jsou pozice Růžka a Kadlece nahnuté. Podle informací Práva se počítá s tím, že by Růžek dostal po odchodu z funkce nějaký diplomatický post, Kadlec by měl údajně zamířit do vedení některé firmy se státní účastí. Podobná praxe je běžná i ve světě. Stát se obvykle postará o lidi, kteří disponují citlivými informacemi.

Spory mezi NBÚ a BIS

Mezi oběma muži a jejich úřady dlouhodobě bují spory, které se vláda marně pokoušela hasit už před lety. Vztahy se zhoršily zejména poté, co se objevily informace, podle nichž BIS odposlouchávala ředitele Kadlece kvůli podezření, že NBÚ účelově provádí některé bezpečnostní prověrky. NBÚ taková obvinění důrazně odmítl. Oba úřady se sváří také kvůli kompetencím. Pro většinu prověrek NBÚ využívá podkladů BIS, což se mu nelíbí.

Kadlec by ovšem uvítal, kdyby jeho úřad mohl sám při prověrkách používat postupy tajných služeb. Proti tomu je naopak BIS. Odvolat ředitele kontrarozvědky a NBÚ je v pravomoci vlády. Úkoly kontrarozvědce dává vláda, případně prezident s vědomím vlády. Růžek je v čele BIS od roku 1999, vystřídal Karla Vulterina. NBÚ vznikl až v roce 1998 doslova na zelené louce. Kadlec je tedy jeho prvním ředitelem.

Tajné služby bude řídit státní tajemník

Ve vládě panuje shoda na transformaci řízení tajných služeb. V brzké době by ministři měli odsouhlasit přechod k tzv. britskému modelu, kdy práci tajných služeb koordinuje státní tajemník, tedy jakýsi náměstek premiéra. Úkoly by ale nadále zadávala vláda jako celek. Nezměnila by se nejspíš ani pravomoc prezidenta v této věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám