Hlavní obsah

Vláda chce jednat o vepřínu v Letech s majiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda chce jednat o zrušení vepřína v Letech u Písku, jenž částečně stojí v místech bývalého koncentračního tábora, s majitelem objektu. Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) ve středu novinářům řekl, že však existují i další varianty řešení.

Článek

Kromě vybudování památníku romským obětem tábora na území velkovýkrmy prasat je ve hře i možnost, že peníze určené na tento účel vláda použije na vzdělávání mladé romské generace, uvedl po dnešním jednání kabinetu premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Nejvhodnější řešení podle něj budou hledat ministři ve spolupráci s vládním zmocněncem pro lidská práva Svatoplukem Karáskem i romskými občanskými organizacemi. Zatím není vyčísleno, na kolik by zbourání vepřína přišlo. Paroubek již dříve odhadl, že vykoupení pozemků a postavení památníku by stálo 500 až 800 miliónů korun.

Kabinet preferuje odkoupení vepřína

"Chci tady jasně říci stanovisko vlády, zejména ve vztahu k výrokům prezidenta republiky," poznamenal premiér. Podle prezidenta Václava Klause tábor v Letech nebyl "koncentrační tábor v tom slova smyslu". Jeho názor vyvolal pobouření v řadách romských organizací i některých politiků. "Preferovanou variantou je varianta číslo jedna, a to, aby vepřín na tomto místě v Letech nestál," řekl Němec. Ministři podle něj uvažují o tom, že by vepřín stojící na místě tábora, v němž byli za druhé světové války internováni Romové, od jeho majitele odkoupili.

S návrhem na odstranění vepřína a pietní úpravu míst bývalého tábora přišel již v roce 1999 tehdejší vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Zrušit vepřín nyní po Česku požaduje Evropský parlament, který v dubnu schválil rezoluci odsuzující diskriminaci Romů.

Podle historických pramenů přišlo v táboře o život 326 lidí. Romové se již delší dobu snaží o uzavření vepřína, ale zatím neúspěšně. V roce 2000 byl obětem tábora odhalen památník se jmény na hřbitově v nedalekých Mirovicích.

Odstranění stavby zneuctívající místo utrpení a smrti mnoha lidí za druhé světové války podporují zejména zástupci romské komunity v Česku i zahraničí a řada mezinárodních institucí, církví i občanů.

Majitelé se stěhování nebrání

Společnost AGPI Písek, která velkovýkrmnu pro 13 000 prasat v Letech vlastní, již na konci 90. let prohlásila, že je ochotna se přestěhovat do nového provozu, kdyby jí byl poskytnut. "Toto stanovisko výměny 'klíč za klíč' trvá. O zrušení vepřína nemůžeme hovořit, necítíme se být v tomto problému viníky," řekl dříve ČTK ředitel AGPI Jan Čech. Podotkl, že společnost je připravena se na případné výměně za jiný objekt i finančně spolupodílet, například úhradou nákladů za převoz zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám