Hlavní obsah

Vítězná ČSSD skončila v Olomouci v opozici

Politici ve městech a obcích v pondělí naplno začali vyjednávat o tom, v jaké povolební sestavě je budou příští čtyři roky řídit. Situace je jasná v Olomouci, kde bude vládnout ODS, TOP 09 a lidovci. V Teplicích, Mladé Boleslavi, Českých Budějovicích či Břeclavi se podoba městských vlád už rýsuje, jinde, včetně Prahy, zatím jednání začala.

Foto: Galgonek Vladislav, ČTK

První den komunálních a senátních voleb v Olomouci

Článek

V Olomouci bude následující čtyři roky vládnout magistrátní koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Spolupráci v pondělí večer schválily poslanecké kluby těchto stran. Informoval o tom dosavadní primátor a lídr ODS Martin Novotný. Vítěz letošních olomouckých komunálních voleb, ČSSD, skončí v opozici.

Koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL bude mít v zastupitelstvu těsnou většinu, 23 ze 45 hlasů. V uplynulých osmi letech v Olomouci fungovala široká koalice, ve které měli většinu občanští a sociální demokraté.

Snahu vytvořit koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL deklarovali jejich zástupci již po nedělních rozhovorech. "Jednání dnes pokročila. Koaliční smlouva by měla být podepsána v úterý. Pro podobu této radniční koalice jsme se rozhodli proto, že naše volební programy nejsou v zásadních bodech odlišné. Zástupci jednotlivých stran také toto složení koalice preferují," uvedl dosavadní a s největší pravděpodobností i budoucí primátor Olomouce Novotný.

Letošní komunální volby v Olomouci vyhrála ČSSD. V zastupitelstvu bude mít 17 zástupců, o tři více než v minulém volebním období. Druhé ODS patří 14 mandátů, oproti dosavadnímu stavu si tak pohoršila o sedm křesel. TOP 09 bude zastupovat šest lidí. Komunisté získali stejně jako v minulých volbách pět křesel, lidovci tři, o jedno méně než v roce 2006.

Před čtyřmi lety v olomouckých komunálních volbách zvítězila ODS, před ČSSD, komunisty, lidovci a Stranou zelených. V uplynulém volebním období vládla na radnici koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

V Praze až koncem týdne

Velká pozornost se soustřeďuje na Prahu. Hlavní město bylo skoro dvě desetiletí neotřesitelnou baštou ODS, která ovšem letos prohrála už druhé volby - po sněmovních nyní i komunální a pokaždé s TOP 09. Odborníci to přičítají nevalné pověsti pražské organizace občanských demokratů, kterou si mnozí lidé spojují s korupcí a klientelismem. Vítězná TOP 09 chce zahájit programová jednání s možnými partnery až koncem týdne. V Praze - ale třeba i v Kroměříži - by se tak mělo rozhodnout až po druhém kole senátních voleb.

Naopak v Teplicích, Mladé Boleslavi, Českých Budějovicích a některých dalších městech a obcích už se vedení rýsuje. Teplicím bude vládnout ODS, spolupracovat by ale chtěla s TOP 09 a VV. V Mladé Boleslavi uzavřeli dnes ráno koaliční dohodu ODS s TOP 09 a Volbou pro Mladou Boleslav a staronovým primátorem bude Raduan Nwelati (ODS). V Náchodě se na vytvoření koalice dohodla vítězná ČSSD se Sdružením Svobodní, NK, TOP 09 a koalicí SNK ED a VV. V Břeclavi dnes uzavřely koalici ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Perspektiva pro Břeclav, a na radnici tak končí dosavadní starosta Dymo Piškula.

V Přerově se začíná rýsovat koalice ODS, TOP 09, Společně pro Přerov a KDU-ČSL. Vítězné ČSSD, která s občanskými demokraty vládla městu dosud, hrozí to, že spolu s komunisty zůstane v opozici. Pelhřimovu by mohla vládnout středopravá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, které uzavřely smlouvu o spolupráci. Podobnou dohodu podepsali v Českých Budějovicích představitelé vítězného hnutí Občané pro Budějovice (OPB) s TOP 09. Pohodlnou většinu by jejich "malá koalice" získala ve spojení s deseti mandáty ČSSD.

I v Brně může soc. dem. skončit v opozici

Otevřená je situace v Brně, které by mohlo patřit mezi města, kde vítěz nebude mít podíl na moci. Tato hrozba se vznáší často právě nad ČSSD i jinde. Vítězná brněnská ČSSD sice začala jednat s ODS, TOP 09, lidovci i zelenými, ale spekuluje se o tom, že by mohla skončit v opozici, kdyby se spojily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Opakoval by se tak scénář starý čtyři roky, jen v opačném gardu: občanské demokraty, kteří tehdy volby vyhráli, poslala do opozice dohoda čtyř stran pod vedením ČSSD.

Bez vítězné ČSSD vzniká středopravá koalice i v Pardubicích. Mohly by ji sestavit Sdružení pro Pardubice, ODS, sdružení Pardubáci a TOP 09. I v Olomouci se chystá středopravá radniční koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Pokud ji tyto strany vytvoří, také tam vítěz voleb, ČSSD, skončí v opozici.

I v Chomutově se může stát, že první ČSSD bude v opozici - koalici začaly domlouvat Hnutí Pro Chomutov, KSČM a hnutí Nespokojení občané a Severočeši.cz. Také v Ústí nad Labem se může zformovat koalice bez zástupců vítěze - ČSSD, nicméně nic ještě není dojednané. V Jihlavěn> si vítězná ČSSD ujasňuje názory, naopak druhá ODS už zahájila jednání s menšími stranami o vytvoření pravicové koalice s lidovci a uskupením Krásná Jihlava. Mimo hru asi bude vítězná ČSSD i v Třebíči.

Podobné trable nemá ale jen ČSSD. Například v libereckém obvodě Vratislavice vyhrálo sdružení Starostové pro Liberecký kraj, ale už v neděli tam podepsali koaliční dohodu zástupci druhé ODS s ČSSD, TOP 09, VV a Unií pro sport a zdraví.

V některých regionech budou mít možná volby policejní dohru, přestože Státní volební komise v pondělí vzala výsledky voleb na vědomí. V každém ze sedmi okresů Ústeckého kraje byl zaznamenán případ údajného ovlivňování volebních výsledků a policie v každém z nich vyšetřuje nejméně jedno trestní oznámení. ODS v Ústí uvažuje o podání trestního oznámení. Policie prošetřuje podezření ze zmanipulování voleb i ve Vojkovicích na Karlovarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám