Hlavní obsah

Vítěz voleb nemusí mít hejtmana ani na jižní Moravě

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve vítězném volebním štábu v brněnském hotelu Voroněž sice vesele cinkaly v sobotu večer skleničky s přípitky na úspěch a u mnohých ze zúčastněných byla zjevná pochopitelná euforie nad výsledkem 20,84 procenta a s tím spojených 15 mandátů v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu jihomoravského regionu, ovšem teprve další dny ukáží, zda bude mít ANO na jihu Moravy skutečně i hejtmana.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitel Městské policie Brno a lídr kandidátky ANO v Brně Bohumil Šimek

Článek

„Neměl by to být problém, abychom ho postavili my, a hodně tomu nasvědčuje. I přes to, že úspěch ANO respektujeme, dokáže si na tomto postu Bohumila Šimka (lídr ANO - pozn. red.) představit jen málokdo,“ tvrdil jeden ze členů volebního štábu KDU-ČSL.

Dodal, že stále budou prosazovat předvolební heslo z plakátu, který si přímo před Krajský úřad v Brně lidovci vyvěsili a který hlásal, že novým hejtmanem bude Roman Celý, dosavadní náměstek a koaliční partner Michala Haška.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihomoravském kraji

„Pokud nebudou jiné problémy, naše spojení s ČSSD, ODS, Starosty pro jižní Moravu a koalicí SPD a SPO nám postačí na vytvoření většiny. Bylo by to dohromady 36 mandátů a ANO by tak skončilo v opozici,“ vypočítal.

Vyjednávání o koalici

Lídr kandidátky KDU-ČSL Roman Celý byl poněkud opatrnější. „Při jednáních se budeme snažit najít partnera především mezi těmi, kteří se přiblíží nejvíce našemu programu a našim úmyslům. Ale to se teprve uvidí, i když možnost, že bychom opravdu měli hejtmana, vyloučena, není,“ uvedl Celý.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lídr kandidátky KDU - ČSL Roman Celý (uprostřed)

Ten zároveň také jednoznačně potvrdil, že se jeho strana zcela jistě spoji se Starosty pro jižní Moravu (budou mít čtyři mandáty stejně jako Koalice SPD a SPO), protože mají k tomuto seskupení i lidem, kteří ho představují velmi blízko.

Faktem však je, že až doposud byla koaliční dlouholetá spolupráce mezi dosud vládnoucí ČSSD a KDU-ČSL vcelku bez problémů a o spojení mezi ČSSD, lidovci a ODS se šeptalo již před volbami jako o vytvoření pohodlné většiny. To však ještě nikdo netušil, jak mnoho kartami zamíchají samotní voliči, když své hlasy rozdali tak, že v Jihomoravském kraji žádná trojkoalice fungovat nemůže a počet k vytvoření většiny bude nejméně čtyři.

Reklama

Výběr článků

Načítám