Hlavní obsah

Víkend nabídne slunečné a teplé počasí

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco na Šumavě se ještě hasiči potýkají s nadílkou mokrého a těžkého sněhu, který láme stromy, předpověď na víkend slibuje polojasno a vzestup teplot až na 14 stupňů. Podmínkou ale je, že se během víkendových dnů rozpustí typická říjnová ranní nízká oblačnost.

Článek

Ve čtvrtek ještě bude na většině území zataženo s občasným deštěm.

"Na horách mohou ráno být srážky mrznoucí," upozornila Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. Ranní teploty klesnou na šest až dva stupně, přes den vystoupí nejvýš na pět až devět stupňů. Nepotvrdil se tak předcházející model, který předpovídal pro Moravu teploty až 11 stupňů.

"Průměrná teplota na tyto dny je devět stupňů, což jsou však nyní odpolední maxima, takže jsme vlastně o tři až čtyři stupně pod průměrem," řekla Novinkám Honsová.

Oteplení přijde před víkendem

"V pátek bude zpočátku oblačno, ale odpoledne až polojasno. Ranní teploty sedm až tři stupně, odpolední devět až třináct, na horách kolem čtyř," uvedla Honsová.

O víkendu by měla být nad Českou republikou polojasná obloha, protože počasí bude ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu. Její střed však bude ležet poměrně daleko, až nad Moskvou, takže se může tvořit typická říjnová nízká oblačnost, při níž budou teploty dosahovat pouze k deseti stupňům. "Tam, kde se nízká oblačnost protrhá, vystoupí teploty až na 14 stupňů," slibuje Honsová.

Teplé počasí podle ní vydrží až do úterý. Poté začne proudit velmi chladný vzduch od severozápadu a v horských oblastech začne znovu sněžit. Teploty se vrátí do rozmezí 5 až 9 stupňů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám