Hlavní obsah

Viewegh útok na Klause neschvaluje, ale chce ho pochopit

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Michal Viewegh odmítá označovat chrastavský incident jako atentát. "To samozřejmě nebyl žádný atentát, jak by to rád vykládal Václav Ferdinand Klaus – stejně jako „Sarajevo“ nebyl žádný atentát, ale pokus slušnější části ODS postavit se čelem ke skandálu s podvodným financováním strany," řekl Viewegh v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Viewegh

Článek

Co říkáte útoku na prezidenta Klause v Chrastavě?  

To v Chrastavě bylo gesto zoufalství, bezmoci. Zoufalí a naštvaní lidé zkrátka občas dělají zoufalé věci. Neschvaluju to, jen se snažím porozumět motivům toho člověka.

A co říkáte tomu, že podle prezidenta za ten útok mohou „pisálkové“ a „rozeštvávači v médiích“? Klausovi spolupracovníci mluví i o vás.

To je jenom další z Klausových účelových demagogií. Prostě se mu to hodilo do krámu. Napsal jsem o něm – ale zdaleka nejen o něm – fiktivní politickou satiru, takže jsem rozeštvávač odpovědný za atentáty…

Když tohle prohlásí blouznivý Semín (předseda akce D.O.S.T. – pozn. red.), dá se to ještě jakž takž pochopit, ale když tutéž šílenou logiku přejme i prezident… Na to mi chybějí slova.

Ten román ještě ani nevyšel, onen nešťastný svářeč (Vondrouš) mohl číst leda tak jeden rozhovor.

Myslíte, že spouštěcím mechanismem útoků svářečů na prezidenty může být rozhovor s „pisálkem“? Nemohly by to mnohem spíše být třeba Klausovy výroky o tom, že tu žádnou korupci nevidí? Když svářeči denně vidí, jak si politici odnášejí v krabicích milióny?

Je to naopak Klaus a jeho stoupenci, kdo svými nehoráznými výroky společnost léta rozeštvávají. Společná Evropa je jako RVHP, umělcům před Českou televizí jde jenom o „finanční toky“, homosexuálové jsou devianti, dalajláma je na úrovni kartářky, občanské společnosti jsou fašistické spolky, Havel žil v nevětraném duševním a mravním pelechu a tak dále a tak dále. Víte, kolikrát jsem já sahal – obrazně řečeno – po revolveru?

Reklama

Výběr článků

Načítám