Hlavní obsah

VIDEO: Řeky se uklidňují, problémy však začíná působit Morava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na českých řekách už platí třetí stupeň povodňové aktivity jen na řece Moravě, kde byl vyhlášen v sobotu večer. Kvůli slábnoucím srážkám a ochlazení by měly ale průtoky nadále klesat. Déšť ale zvedl hladiny řek v Moravskoslezském kraji, řeka Odra dosáhla druhého stupně v Bartošovicích na Novojičínsku.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Článek

„Stále tam prší, tendence je mírně stoupající. Jsou tam louky, takže zaplavení zástavby nehrozí,“ řekl Právu dispečer Povodí Odry. Dodal, že zvýšená hladina v těchto místech nehrozí. Prvního stupně povodňové aktivity dosáhla podle něj řeka v Odrách.

Na druhém stupni povodňové aktivity - pohotovosti - bude v sobotu hladina Labe v Ústí nad Labem a střední Morava. V 10:00 ho ČHMÚ evidoval i na zhruba 20 dalších místech.

Na druhém stupni povodňové aktivity - pohotovosti - bude v sobotu hladina Labe v Ústí nad Labem a střední Morava. V 10:00 ho ČHMÚ evidoval i na zhruba 20 dalších místech.

"V noci byly srážky nejintenzivnější na jihu a východě Moravy. Nejvyšší zaznamenané úhrny dosáhly až okolo 15 milimetrů. V důsledku srážek došlo na menších tocích v povodí Jihlavy a Dyje k pozastavení poklesů, nebo k mírným vzestupům, které však již nedosáhly předešlé úrovně," uvedl ČHMÚ.

Na Hodonínsku vyhlásili vodohospodáři před 18:00 třetí stupeň povodňové aktivity. Hladina řeky Moravy ve Strážnici stoupla na 650 centimetrů, tedy právě na hranici třetího stupně - ohrožení. Podle mluvčího krajského úřadu Jana Chmelíčka by však voda neměla v oblasti napáchat škody.

Silnice z ledče uzavřena

Ve Zruči nad Sázavou a v Kácově stále platí druhé povodňové stupně. Vyplývá to z údajů Povodí Vltavy.

Na řece Jihlavě je druhý stupeň povodňové aktivity v Bransouzích na Jihlavsku a v Ptáčově u Třebíče. První stupeň povodňové aktivity byl kolem 06:00 na Vysočině překročen v osmi měřících profilech. Kvůli povodni byla dočasně uzavřena zhruba čtyřkilometrová silnice z Ledče nad Sázavou do obce Sechov, sdělilo Národní dopravní informační centrum.

Kulminace na vodních tocích v kraji Vysočina nastala v pátek odpoledne a večer. Stav ohrožení byl kromě Sázavy také na řece Jihlavě, a to v Bransouzích a v Ptáčově. Například v Ptáčově ale říční hladina od pátečního večera do sobotních 05:30 klesla o 25 centimetrů.

Záplavy nezpůsobily v kraji větší škody. V noci čerpali hasiči vodu ze sklepa jednoho domu. "Jinak byl klid. Další problémy nečekáme, hladiny řek klesají," řekl operační důstojník krajských hasičů.

Přes dešťové přeháňky, které se nyní v kraji vyskytují, očekávají hydrometeorologové na Českomoravské vrchovině další postupné klesání průtoků.

Ve Vraňanech, v Mělníku a Brandýse nad Labem hladiny stoupají

Ve Zruči nad Sázavou byla hladina řeky nejvýš v pátek v poledne, kdy dosahovala zhruba 313 centimetrů. Od té doby stále klesá, v sobotu v 07:00 byla na 285 centimetrech.  

V Kácově, kde byl zaplaven místní pivovar stojící na břehu řeky, kulminovala Sázava také v pátek odpoledne na 355 centimetrech. V sobotu ráno je hladina na 317 centimetrech. Pod druhý stupeň povodňové aktivity klesla ráno hladina Sázavy v Nespekách.

První stupně platí ve Středočeském kraji ještě na Vltavě ve Vraňanech a na Labi v Mělníku a Brandýse nad Labem. V těchto místech však hladiny řek stále stoupají.

V jižních Čechách pohotovost na Lužnici a Nežárce 

Hladiny většiny rozvodněných jihočeských řek od pátku pomalu klesají. Stav pohotovosti, tedy druhý stupeň povodňové aktivity, však platí stále na Lužnici v Pilaři a Nežárce v Hamru, ale i tam by už voda neměla výrazněji stoupat.

Čeká se ochlazení, na horách se sněžením, pršet by dnes mělo jen místy a nijak výrazně, řekla Kateřina Štěrbová z českobudějovické pobočky ČHMÚ. Voda podle hasičů vážné problémy nikde nenadělala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám