Hlavní obsah

VIDEO: Hory zaplnily tisíce lyžařů, sněžit bude dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani velmi silný mráz, který ráno klesl až k hodnotám kolem minus 15 stupňů Celsia, neodradil v sobotu tisíce lyžařů, kteří zaplnili horská střediska. Přes den mrazu na síle ubralo sluníčko. V plném proudu je zima v lyžařských střediscích po celé republice, největší zájem je o Krkonoše.

Článek

Například v areálu na Černé hoře v sobotu lyžovalo kolem 4500 lidí. "Parkoviště byla zcela zaplněná. Lyžaři museli auta odstavit na záchytných parkovištích ve Svobodě nad Úpou a ke sjezdovkám je dovezly skibusy," řekl šéf černohorských vleků Petr Hynek. U hlavních vleků se ve frontách čekalo nanejvýš 15 minut.

Na sjezdovkách v hlavních střediscích Krkonoš leží 25 až 110 centimetrů sněhu. Nesilnější sněhovou vrstvu hlásí areál Horní Mísečky - Medvědín. Na hřebenech Krkonoš je v průměru 60 centimetrů sněhu.

Běžkaři a skialpinisté se musejí v Krkonoších vyhnout lavinovým lokalitám, protože stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Jen průměrný zájem v sobotu zaznamenalo středisko Říčky v Orlických horách. "Lyžovalo u nás asi 600 až 800 lidí. Víkend po Silvestru u nás bývá tradičně slabší," řekl vedoucí říčského střediska Stanislav Havel. Podmínky k lyžování v Orlických horách v pátek a v noci na dnešek vylepšilo asi pět centimetrů nového sněhu, kterého celkem na sjezdovkách leží až půl metru. Běžkařské stopy na hřebeni hor jsou však zledovatělé.

V Beskydech jezdí vleky téměř na všech sjezdovkách. V provozu jsou už i níže položená střediska nedaleko Ostravy. Dispečer Horské služby uvedl, že v provozu je většina středisek. "Dobré podmínky jsou tam, kde mají k dispozici sněžná děla," řekl. Dodal, že v noci na sobotu se teploty pohybovaly okolo minus deseti stupňů Celsia. "Na Lysé hoře bylo až minus 13,5 stupně Celsia," doplnil.

Sněžit má dál

Podle předpovědi počasí má přitom dále sněžit. Jen do pondělí by mohlo napadnout v nížinách až dvacet centimetrů sněhu, na horách dokonce dvakrát tolik.

Sněhovou nadílku od úterý vystřídají velmi silné mrazy, kdy v noci klesnou teploty na -12 až -16 a přes den bude -10 až -6 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám