Hlavní obsah

VIDEO: Aktivisté vyhodili prezidenta Klause oknem - byl z gumy

Aktualizováno

Asi desítka aktivistů se v sobotu sešla u Pražského hradu, aby uspořádala happening na podporu přímé volby prezidenta. Při akci skupina, jejíž členové na sobě měli třička s nápisem "Neosladíš", předvedla i defenestraci s figurínou podobnou prezidentu Václavu Klausovi. Protesty totiž byly namířeny i proti vystupování Klause na mezinárodní scéně.

Článek

Protestující si organizaci happeningu domluvili přes internetový portál Facebook. Na něm je k dispozici také petice, která požaduje, aby byl prezident odvolatelný. Sobotní akci, jež se nesla v recesistickém duchu, přihlíželo několik desítek lidí.  

:. Plastová figurína českého prezidenta byla při scénce před Hradem vyhozena z okna.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Kolemjdoucí se mohli také "opít" rohlíkem namočeným do rumu, což mělo podle aktivistů připomenout sliby některých politiků o zavedení přímé volby prezidenta.

:. Symbolická defenestrace Václava Klause u Pražského hradufoto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Kromě transparentu s nápisem "Defenestrací k přímé volbě prezidenta" skupina vyvěsila také vlajky Evropské unie. Ty měly údajně odkazovat na neochotu Hradu ukázat symbol EU při oficiálních akcích během českého předsednictví EU.

:. Gumová napodobenina prezidenta dopadla neslavně na dlažbu.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

"Vadí nám to, že vystupuje (Klaus) pod hlavičkou prezidenta České republiky, hlásá nějaké názory, které nejsou názory občanů České republiky, tvrdí, že má mandát občanů ČR, ale má mandát prostě hrstky lidí, které nějakým způsobem přesvědčil, aby ho volili," řekl ČTK bezprostředně po ukončení akce jeden z hlavních organizátorů Martin Svášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám