Hlavní obsah

Většina jedenáctiletých v ČR už ochutnala alkohol

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opilí žáci základní školy? V Česku zřejmě žádná rarita. Zkušenost s alkoholem má v České republice 83 procent dětí ve věku jedenáct až patnáct let. Jedenáctiletých ochutnalo alkohol dokonce přes 65 procent dětí. A nejen to, každé třetí dítě (28%) odpovědělo kladně na otázku, zda to s alkoholem někdy vyloženě přehnalo.

Článek

Tyto šokující statistiky vyplývají z ankety, kterou ve středu zveřejnilo Fórum „Pijme s rozumem“ na setkání s novináři. Ke zvýšení informovanosti spustilo nové internetové stránky www.pijsrozumem.cz. Ve spolupráci s občanským sdružením SANANIM též rozjíždí projekt „Pobavme se o alkoholu“. Jeho cílem je zvýšit informovanost mezi mladistvými, co se konzumace alkoholu a především následků týče.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Projekt má také za cíl lépe informovat rodiče, jak s dětmi o nebezpečí alkoholu hovořit: podle statistik se jednak ukazuje, že ty děti, které o alkoholu s rodiči mluví, k němu mají mnohem rozumnější přístup. Jednak je také patrné, že většina dětí poprvé ochutnala alkoholické nápoje právě z rukou rodičů.

Pít či nepít pod dozorem rodičů?

Josef Šedivý, terapeut SANANIM, který v rámci projektu „Pobavme se o alkoholu“ pořádá debaty se žáky základních škol, uvedl, že v českých domácnostech dochází k takzvané ritualizaci pití.

„Dospělí alkohol vnímají jako společenskou záležitost. Při rodinných oslavách přimhouří oči a dovolí dětem si připít. Přispívají tak k tomu, že děti během dospívání vnímají pití alkoholu na oslavách jako povinnost a těžko se jim alkohol odmítá,“ řekl Šedivý. Přednášky v rámci kampaně „Pobavme se o alkoholu“ zhlédlo od roku 2009 už přes 27 tisíc žáků.

Podle Vladimíra Darebníka, viceprezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin ČR, může být problém například i v televizních reklamách, které mohou nezletilé k pití alkoholu svádět. „V našich reklamách proto nesmí vystupovat herci pod 25 let, a alkohol v nich nesmí způsobovat nadpřirozené vlastnosti či neobyčejné schopnosti,“ řekl Darebník.

Anketa

V kolika letech jste poprvé pili alkohol?
když mi bylo méně než deset let
17,1 %
mezi 10. a 15. rokem života
46,8 %
mezi 15. a 18. rokem života
29,6 %
až po dovršení 18 let
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2299 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám