Hlavní obsah

Testy potvrdily další ohnisko ptačí chřipky, tentokrát u labutí v Hulíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hulín

Testy potvrdily u několika labutí uhynulých v minulém týdnu na Záhlinických rybnících poblíž Hulína na Kroměřížsku ptačí chřipku typu H5N1. Jde o vysoce patogenní typ přenosný na člověka. Nákaza se potvrdila u volně žijícího ptactva, chovy drůbeže v okolí nezasáhla, řekl v pátek ČTK ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

Foto: Státní veterinární správa ČR

Likvidace nakaženého chovu drůbeže. Ilustrační foto.

Článek

K dalším uhynulým vodním ptákům vyjížděli veterináři a hasiči k Záhlinickým rybníkům ve čtvrtek a pátek.

Informaci o pěti uhynulých labutích přijali veterináři podle Mahdalíka ve čtvrtek 11. listopadu. Následné rozbory odebraných vzorků na pracovištích Státního veterinárního ústavu potvrdily, že jde o ptačí chřipku typu H5N1. „Je tam předpoklad, že to je možné přenést na člověka,“ uvedl Mahdalík.

U mrtvých labutí na jihu Čech se potvrdil vir ptačí chřipky

Domácí

Veterináři o nákaze informovali obce, krajský úřad a další orgány. Jelikož se nákaza nerozšířila do chovů, žádná mimořádná opatření nepřijali. Chovatele drůbeže přesto vyzývají k maximální opatrnosti a dodržování podmínek biologické bezpečnosti. „Drůbež by neměla být v kontaktu s volně žijícím ptactvem,“ řekl Mahdalík. Veterináři dále apelovali na chovatele, aby je v případě jakýchkoliv podezřelých úhynů ptactva kontaktovali.

Další uhynulé vodní ptactvo se na Záhlinických rybnících objevilo ve čtvrtek 18. listopadu a také v pátek. Sbírají je hasiči vybavení ochrannými prostředky.

Nedotýkejte se mrtvých ptáků, vyzývají hygienici

„Zároveň probíhá ve spolupráci s orgány veterinární správy systematický průzkum terénu, aby byl zjištěn rozsah výskytu a mohla být řešena eliminace dalšího šíření nákazy. V dané oblasti je nasazeno několik kusů techniky, čluny a v rámci mezikrajské pomoci také dron Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje,“ uvedl na Facebooku krajských hasičů jejich mluvčí Pavel Řezníček.

Ptačí chřipka je v Česku zpátky, přenosná může být i na člověka

Domácí

Hasiči vyzvali veřejnost, aby omezila pohyb v okolí rybníků. Lidé by se podle nich v žádném případě neměli dotýkat uhynulého nebo umírajícího ptactva. Nákaza podle Mahdalíka souvisí s tahem volně žijícího ptactva. „U volně žijících ptáků se nyní virus rozšířil dost razantně,“ řekl Mahdalík. Uhynulí ptáci podle něj skončí v kafilerii.

V Evropě nyní narůstá počet nových ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V České republice letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Podle Agrární komory ČR to může znamenat výpadky na trhu s kachnami. Kuřecího masa a vajec se výpadky zatím netýkají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám