Hlavní obsah

Veterináři potvrdili ptačí chřipku v malochovu na jihovýchodě Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malochovu drůbeže v Benicích na jihovýchodě Prahy veterináři potvrdili výskyt ptačí chřipky. V hospodářství se nacházelo 54 kusů drůbeže, chovatelé nahlásili veterinářům úhyn dvou kusů, zbývající kusy drůbeže byly utraceny. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Počet zjištěných ohnisek ptačí chřipky v Česku tak letos stoupl na 16.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Po nahlášení úhynu dvou kusů drůbeže odebrali veterinární inspektoři v chovu vzorky a poslali je do Státního veterinárního ústavu Praha na vyšetření, které následně potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5N1,“ uvedl Vorlíček.

Na hospodářstvích byla podle něj přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření, dodal.

Předchozí dvě ohniska se objevila v minulém týdnu v malých chovech v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku. V jednom hospodářství bylo 11 kusů, kachny a slepice, ve druhém bylo 116 slepic.

Státní veterinární správa zakázala kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince v celé zemi venkovní chov drůbeže.

V ČR se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy. Na konci roku se potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice, a to ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Veterináři museli usmrtit téměř 750 000 nosnic.

Ředitel Státní veterinární správy: Ptačí chřipka se bude šířit dál

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám