Hlavní obsah

Vesecká chce spolupracovat s USA na kauze Gripen, mají fakta o úplatcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká využila nabídky americké strany a koncem července požádala státního zástupce ministerstva spravedlnosti ve Washingtonu o spolupráci a poskytnutí informací a materiálů v kauze údajné korupce při plánovaném nákupu letounů Gripen. Informovala o tom ve čtvrtek mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Renata Malinová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

O co konkrétně Vesecká americkou stranu požádala, Malinová nepřiblížila. Vyšetřování amerického ministerstva spravedlnosti se v minulosti zaměřovalo zejména na prodej stíhaček do Saúdské Arábie, vedle toho prý však úřad zjistil i informace o údajných úplatcích pro české a maďarské politiky.

Britský zbrojařský koncern BAE Systems podle zjištění americké strany údajně zaplatil nejmenovanému prostředníkovi až 19 miliónů liber (nyní přes 570 miliónů korun) na zajištění dodávek letounů Jas-39 Gripen do České republiky a Maďarska.

BAE ve snaze utajit tyto platby v tomto i jiných případech využívala offshore společnosti a fiktivní firmy, vyplývá z žaloby, již dříve na BAE Systems podalo americké ministerstvo spravedlnosti. Americké a britské úřady pak ale uzavřely s BAE dohodu, která vyšetřování údajné korupce největší evropské zbrojařské firmy při dodávkách zbraní do Saúdské Arábie, ČR, Maďarska a Tanzanie ukončila.

Kvůli Vesecké se gripeny přetřásaly i v Paříži

"Ve věci gripenů se po znovuotevření kauzy uskutečnily koordinační schůzky státních zástupců České republiky, Rakouska a Švýcarska, tedy zemí, kde doposud probíhá ve věci gripenů vyšetřování," uvedla Malinová. Vedle Spojených států se Vesecká již v únoru podle Malinové obrátila s žádostí o součinnost i na generální prokurátorku Anglie, Walesu a Severního Irska. "Žádné materiály či informace, vyjma obecně dostupných, česká strana neobdržela. Ve Velké Británii bylo trestní řízení ukončeno bez vyvození konkrétní trestní odpovědnosti," informovala mluvčí NSZ.

Z podnětu NSZ se podle ní navíc kauza Gripen stala letos v červnu v Paříži předmětem jednání pracovní skupiny proti podplácení zahraničních veřejných činitelů v mezinárodních podnikatelských transakcích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Policie případ dvakrát odložila

Při prvním vyšetřování dospěla česká policie v prosinci 2002 k závěru, že se trestný čin stal, nenašel se ale viník. Podruhé se policisté začali případem zabývat v únoru 2007, koncem loňského listopadu jej ale opět odložili s tím, že nejde o podezření z trestného činu.

Malinová letos v březnu sdělila, že při kontrole, kterou Vesecká nařídila loni v prosinci, se zjistilo, že rozhodnutí o odložení případu bylo nezákonné a předčasné. Nejvyšší státní zástupkyně tak podle mluvčí nařídila rozsáhlé doplnění dokazování - má jít hlavně o objasnění dalších finančních toků a výslechy.

Reklama

Související články

Jak ČR kupovala a pronajímala gripeny

Příběh nákupu nadzvukových stíhaček trval pět let. O tom, že je Česká republika potřebuje, rozhodla už v roce 1997 vláda Václava Klause. Bylo potřeba nahradit...

Proč Švédsko potřebovalo Gripeny prodat

Švédský výrobce stíhaček JAS-39 Gripen, firma Saab, se snažil letouny prodat do několika zemí. Ve Švédsku byl nákladný projekt kritizován. Kvůli prodeji...

Zbrojovka BAE Systems dostala gigantickou pokutu

Zbrojovka BAE Systems musí zaplatit pokutu 280 miliónů liber za svůj způsob jednání v Saúdské Arábii a v Tanzanii, uvedla v pátek BBC. Firma se přiznala, že...

Výběr článků

Načítám