Hlavní obsah

Hamáček prohrál spor se Seznamem, verdikt je pravomocný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se neodvolal proti rozsudku, kterým soud zamítl jeho žalobu na společnost Seznam.cz, majitele serveru Seznam Zprávy, a reportéry Jana Kroupu a Kristinu Cirokovou kvůli tvrzením o jeho záměru vyměnit kauzu Vrbětice za ruské vakcíny. Rozhodnutí je tak pravomocné. V úterý o tom informoval server Seznam Zprávy. Hamáček tvrzení odmítal a požadoval deset milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tehdejší předseda ČSSD Jan Hamáček.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 5 na konci května uvedl, že články serveru nezasáhly do exministrových osobnostních práv. Žalobu proti reportérům pak soudkyně Eva Harmachová zamítla i proto, že nebyli jako zaměstnanci za články zodpovědní. Zaměstnanci jsou podle ní obecně odpovědní pouze v případě, že se dopustí takzvaného excesu, tedy když například vydají články bez souhlasu zaměstnavatele nebo proti jeho vůli.

Zpravodajský server loni v květnu uvedl, že Hamáček na interní schůzce hovořil o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem explozí ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik. Harmachová uvedla, že napadenými články nebylo zasaženo do osobnostních práv bývalého ministra, a proto byla žaloba vůči webu Seznam.cz zamítnuta.

Hamáček neuspěl s žalobou na Seznam kvůli „ututlání“ Vrbětic

Domácí

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního z muničních skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku.

Loni 17. dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) s Hamáčkem oznámili, že české orgány činné v trestním řízení podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby z toho, že v muničních skladech umístili nástražné zařízení, které způsobilo výbuch. Rusko účast svých agentů na explozích popřelo. Kauza vedla k vážné diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem a ke vzájemnému vypovídání diplomatů.

Server Seznam Zprávy následně počátkem května s odkazem na své zdroje zveřejnil, že Hamáček chtěl v dubnu odcestovat do Moskvy s plánem „vyměnit mezinárodní skandál“ za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta.

Hamáček informace v minulosti popřel, zpráva byla podle něj plná lží a spekulací. Uvedl, že v žádném okamžiku se neplánoval „jakýkoliv výměnný obchod s Ruskem“. Šéfredaktor webu Jiří Kubík už dříve prohlásil, že Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám