Hlavní obsah

Vepřín u přehrady místní odmítají

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste v cíli vytoužené dovolené, když vás do nosu praští štiplavý odér vepřína. Takovým scénářem argumentují odpůrci stavby vepřína ve Štítarech na Znojemsku, které jsou co by kamenem dohodil od rekreační oblasti přehrady Vranov na Dyji.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Čilý ruch, který na Vranově v létě panuje, by mohl zápach z vepřína vypudit.

Článek

Zemědělské družstvo Petřín chce místo kravína, kde dříve bylo až 648 krav, zřídit dvě haly na chov vepřů, kde by chovali až deset tisíc pašíků. Zpracovatel projektu Miroslav Nešpor záměr odůvodnil snahou o zvýšení soběstačnosti země v produkci vepřového masa, investor má již odchovnu selat. Kapacita je podle něj určená s ohledem na produkci emisí amoniaku a ostatních zápachových látek s vlivem na nejbližší obec Štítary.

Vepřín v Ctidružicích zachvátil požár

Krimi

„Záměr považujeme z pohledu cestovního ruchu a infrastruktury pro oblast za destrukční,“ říká předsedkyně představenstva zájmového sdružení Znojmo Region Marie Tesařová. Instituce pro rozvoj Znojemska se obává negativního vlivu investice do turistického využití potenciálu vranovské přehrady. Podle Tesařové vepřín způsobí nepřijatelné snížení hodnoty rekreační oblasti a zhoršení životních podmínek místních i rekreantů. Statek je u křižovatky, která je jedinou odbočkou na Vranovskou pláž a k největším ubytovacím kapacitám oblasti.

Oblast má pro turisty k dispozici 6200 lůžek a 1140 míst pro karavany a stany – z toho plnou třetinu u Štítar, navíc tu jsou i čtyři stovky rekreačních chat. Zápach z vepřína by znehodnotil pásmo několika kilometrů kolem vepřína, míní místní. Co je platné ujištění, že nedojde k ohrožení zdraví obyvatel, když to citelně ovlivní celkový dojem návštěvníků, kteří se sem těžko budou vracet…Vepřín pro provoz navíc hodlá zřídit pět vrtů, což může změnit situaci v zásobování vodou v oblasti.

Normálně je vidět jen zvonice. Teď se z vod italského jezera vynořil zbytek vesnice

Cestování

Na pole v okolí, z nichž některá jsou v ochranném pásmu vodního zdroje, vyvezou z vepřína ročně sedmadvacet tisíc kubíků kejdy, což regionu rovněž neprospěje. „Zemědělská výroba na venkov patří, je přirozenou součástí i turistických oblastí, ale ne v této velkokapacitní podobě,“ míní Tesařová.

Štítary se obávají

Proti vepřínu je drtivá většina obyvatel Štítar. Haly by měli zhruba šest set metrů od domů. V anketě je odmítlo 255 z 271 hlasujících. „Snažíme se rozvíjet turistiku a cykloturistiku, což prasečák zkazí. Dělá nám potíže i při nové zástavbě. Měli jsme zájemce na stavbu rodinných domků, ale postupně couvají, kvůli vepřínu tady bydlet nechtějí,“ řekla starostka Štítar Pavla Rozsypalová (Nestraníc i pro Štítary). Investor jim plán představil v lednu, zastupitelé nesouhlasili. Další komunikace už nebyla, starostka se ale obává, že firma o stavbu usiluje dál.

Vědci popsali vývoj v přehradě z šupin

Věda a školy

O záměru má rozhodnout studie vlivu na životní prostředí EIA. Znojemský region odeslal negativní stanovisko, nesouhlas pošlou i Štítary. Odbor životního prostředí Jihomoravského kraje vyhlásil konečný termín pro připomínky k procesu posuzování vlivů na životní prostředí na 2. červen. Po zpracování všech podkladů má šedesát dnů na vypracování posudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám