Hlavní obsah

Velký bratr, policejní stát. Opozice kritizuje zájem státu tajně špiclovat řidiče

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakázkou na dálniční systém, který měl sledovat a fotografovat řidiče, se bude možná příští týden zabývat Sněmovna. Chtějí to někteří opoziční poslanci. Podle nich je plošné sledování lidí naprosto nepřípustný zásah do soukromí. Premiér Andrej Babiš (ANO) však opakuje, že stát nikoho špiclovat nechtěl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Bartoš, předseda Strany Pirátů

Článek

„Pokud by se toto prokázalo, jde o zcela alarmující situaci připomínající řádění Velkého bratra. Plošné sledování je naprosto nepřístupný zásah do soukromí lidí,“ napsal Novinkám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Reagoval tak na informace serveru Seznam Zprávy, že zakázka na systém na elektronické dálniční známky měla obsahovat sofistikovaný sledovací systém, který by fotografoval i lidi v autě a data by uchovával pro přístup zpravodajských služeb.

Špiclování v autech mělo být absolutní. Stát chtěl fotit tváře celé posádky

Domácí

Šéf ODS Petr Fiala bude chtít od vlády slyšet vysvětlení. „Bezpečnost je důležitá, ale stát by lidi neměl sledovat na každém kroku. Tato záležitost zjevně přesahuje ministerstvo dopravy a my samozřejmě budeme chtít od vlády slyšet, jak to bylo. A proč se někdo v tichosti snaží zavádět špehovací systém na občany,“ sdělil Novinkám Fiala.

Zkritizoval premiéra za zmatek kolem celé zakázky. Podle něj se Babiš tváří, jako by se ho vůbec netýkala.

Premiéra a ministrů se chce na zakázku ptát i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Stát připravuje masivní sledování občanů bez toho, aby je o tom informoval. Je to naprosto za hranou. Kdyby nedošlo k zrušení zakázky na elektronické viněty, dozvěděla by se vůbec veřejnost o těchto plánech?“ zeptala se řečnicky.

Základy policejního státu a totální kontroly

Zakázka přijde podivná i SPD. „Hnutí je rozhodně proti plánům využít kontrolní systém na dálniční známky ke špiclování občanů jedoucích v automobilu,“ komentoval předseda SPD Tomio Okamura. Podle něj se „plíživě budují základy policejního státu a totální kontroly“.

Babiš k absolutnímu špiclování řidičů: Bylo to tajné, ale je to lež, nesmysl

Domácí

Předseda STAN Vít Rakušan Novinkám sdělil, že chápe rozsah bezpečnostních rizik a zvykl si například na to, že na letišti je pod stálým dohledem. „Ale svět, kde stát kontroluje, kam, kdy a s kým jedu, mi je jednoduše proti srsti. Mrzí mě, že jsem se o tomto záměru třeba jako člen bezpečnostního výboru dozvěděl až od novinářů. Toto je zásadní debata o charakteru naší společnosti,“ podotkl Rakušan.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan

Podle Bartoše by měl takový plošný sběr dat mít jasnou oporu v zákoně a nemá být utajovaný. Podle něj musí platit jasná pravidla a odpovědnost.

Premiér Babiš i ministr dopravy Karel Havlíček v pondělí dopoledne odmítli, že by stát měl někoho špiclovat. Babiš prohlásil, že jde o lež a nesmysl, Havlíček označil informace v médiích za fantasmagorii.

Reklama

Výběr článků

Načítám